Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy
Rozgrzewająca i sycąca. Zupa z soczewicy jest idealna na chłodne i ponure dni. Ugotowana na bulionie z dodatkiem warzyw. Do zupy daję soczewicę czerwoną, gdyż ta nadaje jej apetyczny kolor. Zupa z soczewicą dobrze komponuje się z ziemniakami i pomidorami. Ja daję te z puszki, choć mogą być świeże zwłaszcza w sezonie letnim.
Zupa z soczewicy z warzywami może być na bulionie warzywnym lub ewentualnie na wodzie. Wówczas wymaga ona lepszego doprawienia, ewentualnie dodatku kostki bulionowej. Choć wolę tej unikać.
Przepis na zupę z soczewicy jest bardzo łatwy. Soczewica nie wymaga wcześniejszego moczenia, a jedynie opłukania na sicie po bieżącą wodą. Soczewicę gotuje się wraz w warzywami stosunkowo szybko. Polecam wzbogacić zupę z soczewicą majerankiem, mieloną słodką papryką, curry oraz szczyptą chili. Taka zupa z soczewicy nadaje się także dla dzieci. Maluchom najlepiej zupę zmiksować na gładki krem. Nie dodawajcie wtedy chili.
Zobacz także → zupa grochowa (grochówka).
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 2l domowego bulionu warzywnego lub ewentualnie wody
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– mały kawałek selera (opcjonalnie)
– 1 duża cebula
– 3 ziemniaki
– 3 ząbki czosnku
– 1 liść laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 puszka pomidorów krojonych
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
– ½ łyżeczki curry
– szczypta chili
– sól, pieprz
▌Jak zrobić zupę z soczewicy?
Najpierw ugotować bulion warzywny. Jeśli go nie mamy, może być woda. Wszystkie warzywa, umyć obrać i pokroić w kostkę. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić najpierw cebulę wraz z drobno posiekanym czosnkiem. Po chwili dodać pozostałe warzywa (bez ziemniaków). Chwilę smażyć.
Następnie przełożyć do garnka z bulionem lub wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Po zagotowaniu zmniejszyć płomień na niewielki. Po 10 minutach gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz opłukaną na sicie soczewicę. Zupę dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw przez około 20 minut.
Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy i zupę gotować jeszcze kilka minut. Zupę doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką, majerankiem i curry. Zupę z soczewicy podawać solo lub z pieczywem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Uwielbiam soczewicę i takie pożywne zupki 🙂 Pycha 🙂
Doskonała propozycja na jesienne dni! Pyszna i sycąca!
Lubię taką zupę 🙂
Podoba mi się ta zupa, jeśli chodzi o soczewicę, to najbardziej lubię właśnie czerwoną 🙂
Lubię soczewicę, ale bardziej odpowiada mi smak zielonej, chociaż czerwona ładniej wygląda 🙂
Ostatnio soczewica gości u mnie dość często. Tak już mam. Jak coś mi zasmakuje, to jest na tapecie długie tygodnie 🙂