Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Chleb orkiszowy z sezamem i nasionami chia

Bardzo dawno nie piekłam chleba. Czas to zmienić, gdyż ten domowy jest najpyszniejszy. Poza tym mamy pełną kontrolę nad jego składem. Nie będzie przynajmniej zawierał żadnych spulchniaczy itp. Do upieczenia dzisiejszego bochenka zainspirował mnie ten przepis. Wykonałam go jednak połowy proporcji. Zanim jednak przejdę do przepisu parę słów o zbożu z jakiego powstał.

Orkisz zwany też jęczmieniem dwurzędowym jest starą odmianą pszenicy znaną w starożytności. Jest bogaty w witaminy (z grupy B, PP) i minerały (żelazo, wapń, cynk). Zawiera również błonnik oraz kwas krzemowy. Warto spożywać produkty orkiszowe, czy to pieczywo, kasza, płatki, otręby czy też kawę zbożową orkiszową z uwagi na jego prozdrowotne właściwości. Orkisz wzmacnia organizm, korzystnie wpływa na pracę układu krążenia, a także przeciwdziała spadkom energii. Chleb orkiszowy jest delikatny w smaku, ma delikatnie żółty miąższ. Za sprawą dodatku miodu jest lekko słodkawy. Skórka zaś jest mocno chrupiąca. Dodatek sezamu i nasion chia nadaje mu charakteru. Sam przepis jest moim zdaniem łatwy, tym bardziej polecam spróbować :-) Trzeba się tylko zaopatrzyć w dobrej jakości mąkę orkiszową, sezam oraz nasiona chia. Polecam sklep naturalniezdrowe.com.pl

(1 bochenek z keksówki o wym.21×10 cm)

Składniki:

maka

– 400g mąki orkiszowej jasnej t700

– pół saszetki suszonych drożdży (3,5g)

– 1 łyżeczka soli

– ½ łyżeczki miodu

– 300 ml ciepłej wody

– 1 łyżka oliwy z oliwek (używałam oleju słonecznikowego)

– nasiona sezamu i  nasiona chia do posypania

– odrobina mleka do posmarowania wierzchu chleba

 

 

Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże i sól. W środku zrobić dołek wlać olej, ciepłą wodę oraz miód. Wyrabiać ciasto rękami przez 10 minut. Nie należy przejmować się tym, że jest  klejące, takie ma być. Następnie przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Nagrzać piekarnik do 200°C (góra-dół). Przed wstawieniem posmarować mlekiem i posypać obficie sezamem i nasionami chia. Piec ok.40-50 minut, aż chleb się zezłoci. W razie gdyby wierzch zbyt mocno się rumienił, przykryć chleb pergaminem. Studzić na kratce.

Smacznego!

Helen G.

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

8 odpowiedzi do “Chleb orkiszowy z sezamem i nasionami chia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>