Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Gołąbki tradycyjne

Któż z nas nie pamięta smaku domowych babcinych gołąbków? Gołąbki tradycyjne to te z farszem z mięsa mielonego oraz ryżu, czasem z kaszy gryczanej, zawiniętego w liście kapusty białej lub włoskiej. Gołąbki są popularną potrawą nie tylko w kuchni polskiej ale i w kuchni kresowej, w szwedzkiej, niemieckiej, słowackiej czy bałkańskiej. Najpyszniejsze gołąbki robiła moja babcia. Co ciekawe ona nigdy nie podawała ich z sosem pomidorowym, tylko solo odsmażane na patelni na smalcu. Były doskonale przypieczone. Taki smak gołąbków utkwił mi właśnie w pamięci, choć sama przyrządzam je z sosem pomidorowym i zwykle podaję z ziemniakami i posiekanym świeżym koperkiem.

Gołąbki to danie dość pracochłonne, lecz absolutnie warte trudu. Sprawdzą się idealnie na niedzielny obiad :) Zachęcam was gorąco do spróbowania. Nieco prostszą i szybszą wersją są gołąbki bez zawijania, z drobniutko posiekaną lub startą na tarce kapustą, dodaną do farszu mięsnego.

golabki tradycyjna

(ok.12 sztuk)

Składniki:

– główka średniej białej kapusty

– 500 g mielonego mięsa wieprzowego

– 1 woreczek ryżu (100g)

– 1 cebula

– 1 jajko

– 1-2 ząbki czosnku

– ½ łyżeczki suszonego tymianku, majeranku i słodkiej papryki

 – 1 łyżeczka oregano

– ok. ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– kostka rosołowa (opcjonalnie), można użyć też domowego bulionu

– sól, pieprz

– maggi (opcjonalnie)

Sos pomidorowy:

– wywar z gołąbków

– kartonik przecieru pomidorowego (400 ml) lub słoiczek koncentratu pomidorowego

– mąka według uznania (1-3 łyżki w zależności od preferowanej gęstości sosu)

– 3 łyżki gęstej śmietany

– cukier do smaku

– szczypta bazylii i oregano

– sól, pieprz

– świeży koper do posypania

Ryż ugotować na półtwardo (10 min.) w osolonej wodzie. Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do garnka z wrzątkiem wyciętą stroną do dołu i gotować przez ok.10 minut. Następnie wyjąć, ostudzić i delikatnie odwijać liście. Z każdego liścia usunąć nożem zgrubiałą część. Do miski włożyć mięso, dodać cebulę obraną i startą na tarce o drobnych oczkach cebulę oraz czosnek i ugotowany ryż. Wbić jajko i wymieszać na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na każdy liść kapusty nakładać porcję farszu i zwijać ciasno w „pakunki”, jak krokiety. Dno większego garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty, a na nich układać gołąbki dość ciasno, jeden przy drugim. Następnie zalać wodą z gotowania kapusty, dodać 1 łyżeczkę soli, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i ewentualnie kostkę rosołową.  Jeśli mamy domowy bulion warzywny albo mięsny, możemy go użyć, choć nie jest to konieczne. Potrawę dusić na wolnym ogniu ok. 45-60 minut, aż kapusta będzie miękka.

Po ugotowaniu wyciągnąć gołąbki na półmisek, a z pozostałego po ich gotowaniu wywaru przyrządzić sos. Wlać do niego przecier pomidorowy albo koncentrat. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać śmietanę i nieco gorącego wywaru, dla zahartowania. Dodać do sosu, zamieszać i zagotować. Doprawić sos do smaku cukrem, solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gołąbki podawać z ziemniakami polane sosem lub z pieczywem. Całość posypać posiekanym koperkiem. Można też osmażyć gołąbki na patelni na maśle klarowanym lub smalcu i jeść solo.

Smacznego!

Helen G.

 golabki tradycyjnegolabki tradycyjnegolabki

Podziel się ze znajomymi

2 odpowiedzi do “Gołąbki tradycyjne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>