Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Kapusta z grochem na Wigilię i nie tylko

Kapusta z grochem to jedna z 12 potraw, jaką spożywa się na Wigilię. To również potrawa regionalna Kujaw. Kapustę z grochem jadało się także w województwie łódzkim, gdzie okraszano ją dodatkowo skwarkami. Niegdyś dodawano do niej olej lniany. Wierzono, że potrawy z dodatkiem kapusty zapewniają dostatek. Kapusta z grochem jest lekko kremowa, z wyczuwalnymi miękkimi ziarenkami grochu. Warto dodać do niej zamiast oleju czy smalcu masło (daję klarowane), które nada potrawie subtelny aromat. Kapusta nie powinna być też zbyt kwaśna. Aby przełamać jej zbyt kwaskowy smak, polecam dodać trochę cukru. Jak dla mnie kapusta z grochem to właśnie taka lekko kwaskowa, z delikatną słodką nutą. Jeśli przyrządzamy kapustę z grochem na Wigilię, warto przygotować ją dzień wcześniej, wówczas będzie smaczniejsza :-)

Są różne szkoły, jeśli chodzi o proporcje kapusty i grochu. Jedni dają dwa razy więcej kapusty w stosunku do grochu, inni tyle samo. Mnie osobiście bardziej smakuje ta potrawa, kiedy proporcja kapusty i grochu wynosi 1:1 lub nieznacznie więcej kapusty. W moim rodzinnym domu nie było tradycji przyrządzania kapusty z grochem. Potrawę tę poznałam dzięki teściowej, która serwuje ją każdego roku na wigilijnym stole. Polecam spróbować zrobić kapustę z grochem nie tylko na Wigilię ale także w dzień powszedni, jako dodatek do świeżego pieczywa czy ziemniaków. To kaloryczna i pożywna potrawa, idealna na zimowe dni.

 

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 500g grochu (całego lub łuskanego)

– 500-600g kapusty kiszonej

– 3 cebule

– 1 ząbek czosnku

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 1 łyżeczka majeranku

– ½ łyżeczki kminku (opcjonalnie)

– 2 łyżki masła

– 1-2 łyżeczki cukru (w zależności jak kwaśna jest kapusta)

– 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Jeśli mamy groch cały, to należy go wcześniej namoczyć w zimnej wodzie przez noc (10-12 godzin). Groch łuskany (połówki) nie wymaga moczenia. Wystarczy go przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. Groch zalać w garnku wodą (ok.3 cm ponad powierzchnię) i gotować na małym gazie ok. 20-40 minut, do miękkości. Pod koniec gotowania dodać 1 łyżeczkę soli. Odcedzić.

Kapustę odcisnąć z wody i pokroić nożem. Jeśli jest bardzo kwaśna, należy ją dodatkowo przepłukać wodą. Kapustę włożyć do większego garnka, zalać ok.1 szklanki wody. Dodać liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego. Dusić na małym gazie 30-70 minut (w zależności od kapusty), aż będzie miękka. Cebule pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Zeszklić na maśle i dodać do gotującej się kapusty. W razie potrzeby dolać nieco wody. Jak kapusta będzie miękka (warto spróbować), dodać ugotowany groch i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cukrem, wedle smaku. Opcjonalnie można dać też nieco całego kminku. Na koniec można zagęścić kapustę 1 łyżeczką mąki rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotować. Kapustę z grochem podawać na ciepło na Kolację Wigilijną wraz z pieczywem. Alternatywnie można ją spożywać jako danie obiadowe z chlebem lub ziemniakami. Kapusta z grochem jest najsmaczniejsza na następny dzień.

Smacznego!

Helen G.

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

12 odpowiedzi do “Kapusta z grochem na Wigilię i nie tylko

  • u mnie w domu nie robiło się tej potrawy… może kiedyś się skuszę bo smakowicie wygląda :)

  • U nas nie ma tego dania na święta ale przyznam, że chciałabym spróbować :D

  • U mnie w domu się taką robi :) nie przepadam, ale na Wigilię jem :) w końcu to tradycja :)

  • powiedzmy, że jestem z Kujaw, ale…nigdy nie jadłam.w sumie nie rozumiem fenomenu tego dania…muszę posmakować i przekonać się ;)

    • Ja kiedyś też nie byłam specjalnie do niego przekonana ale obecnie mi bardzo smakuje :)

  • Świetnie i smakowicie wygląda :) Ciekawa jestem czy filtrujecie wodę w swojej kuchni? np. filtrem molekularnym z naturalną mineralizacją?

  • U mnie w domu robi się z fasolą. Już nie mogę się doczekać kolacji wigilijnej.

  • Też najbardziej lubię proporcje 1:1 :) Pysznie wygląda :)

Odpowiedz na „Marzena T (Mania)Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>