Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Pieczona biała kiełbasa palce lizać!

W moim rodzinnym domu w Święta zarówno Wielkanocne jak i Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pieczonej białej kiełbasy. Choć mama piecze ją w sposób tradycyjny bez dodatku czosnku ani ziół, tylko z cebulką. Ja postanowiłam pójść o krok dalej i wzbogaciłam potrawę tę o dodatek rozmarynu, majeranku, tymianku, słodkiej papryki i rzecz jasna – czosnku. Powiem nieskromnie, że wolę moją wersję niż mamy. Mam nadzieję, że się nie obrazi. Kiełbasa jest po prostu pyszna, z chrupiącą skórką, niezwykle aromatyczna. Idealne komponuje się z chrzanem. Nic tylko piec :) Serdecznie polecam. W razie potrzeby proporcje możemy zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od ilości gości.

DSCN1108

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

–  80 dkg białej kiełbasy parzonej

– 1 łyżka soku z cytryny

– 4 łyżki oleju

–  po½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki, majeranku i rozmarynu

– 1/3 łyżeczki tymianku

– 1/3 łyżeczki pieprzu

– kilka ząbków czosnku

– 1 cebula

 

 

W miseczce wymieszać ze sobą olej, sok z cytryny zioła oraz pieprz. Kiełbasę lekko ponacinać od góry. Żaroodporne naczynie posmarować częścią marynaty. Ułożyć obok siebie pętka kiełbasy i nałożyć resztę marynaty. Cebulę pokroić w piórka. Położyć na wierzchu. Czosnek częściowo ułożyć w łupinkach, częściowo obrać, powtykać między kiełbasę. Podlać dosłownie odrobiną wody (kiełbasa nie ma w niej pływać, tylko być lekko skropiona). Piec przez ok. 45 minut – do 1 godziny w temperaturze 190 °C, aż kiełbasa wyraźnie się zarumieni. Podczas pieczenia przewracać kiełbasę na drugą stronę. Podawać z chrzanem w towarzystwie pieczywa lub solo.

 Smacznego !

Helen G.

DSCN1089DSCN1095DSCN1123DSCN1134

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

6 odpowiedzi do “Pieczona biała kiełbasa palce lizać!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>