Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Pyszne ciasto serowo-jabłkowe bez pieczenia

Odkryłam pyszne ciasto, mianowicie połączenie szarlotki i sernika w jednym, przełożone herbatnikami, z cytrynową nutą :-) Ciasto jest wilgotne, wprost rozpływa się w ustach. Do tego łatwo się kroi i jest stosunkowo szybkie w przygotowaniu – nie wymaga bowiem pieczenia. Najwięcej czasu zajmuje tylko pokrojenie 1,5 kg jabłek. Ciasto można pozostawić sauté, bądź polać polewą. Ja posypałam cukrem pudrem i niestety pod wpływem wilgotnych herbatników momentalnie w nie wsiąkł, co widać na zdjęciach :( następnym razem chyba udekoruję je polewą. Przepis podpatrzyłam tutaj. W oryginalnym przepisie do masy serowej należy dodać budynie cytrynowe. Użyłam śmietankowych, bo tamtych akurat nie było w sklepie ale masa moim skromnym zdaniem jest i tak pyszna. Do jabłek dodałam też 2 łyżki cukru ale jeśli wolicie bardziej kwaśny smak, można go pominąć.

DSCN9034

(duża prostokątna blacha)

Składniki:

Masa serowa:

– 800g mielonego twarogu (np. z wiaderka)

– 100g miękkiego masła

– 1 szklanka cukru

– 1 szklanka mleka

– 2 budynie cytrynowe (użyłam śmietankowych)

 

Masa jabłkowa:

– 1,5 kg jabłek

-2 łyżki cukru – jeśli jabłka są kwaskowate

– 2 galaretki cytrynowe lub inne np. brzoskwiniowe

 

Dodatkowo:

– ok.300g herbatników petit beurre (1 opakowanie i kawałek drugiego)

– cukier puder (niekoniecznie)

 

Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Przygotować wpierw masę serową.

Masa serowa: Zmiksować ze sobą twaróg, miękkie masło oraz cukier. Budynie wymieszać ze szklanką mleka i wlać do masy. Dokładnie zamieszać. Masę przełożyć do garnka z grubym dnem (uwaga masa może przywierać) i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut często mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą wyłożyć na herbatniki, wyrównać. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Ostudzić.

Masa jabłkowa: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka i prażyć na niedużym ogniu aż zmiękną. Zestawić garnek z ognia, wsypać dwie galaretki i dokładnie zamieszać, aby się dobrze rozpuściły. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać. Wierzch ciasta przykryć ostatnią warstwą herbatników (powinny być razem 3 warstwy herbatników) Ostudzić. Ciasto schłodzić w lodówce. Można przed podaniem oprószyć cukrem pudrem ale niespecjalnie polecam, bo łatwo wsiąka w wilgotne herbatniki.

Smacznego!

Helen G.

DSCN9050DSCN9058DSCN9062C

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

11 odpowiedzi do “Pyszne ciasto serowo-jabłkowe bez pieczenia

  • Mniam, wygląda kusząco :) Musiało rozpływać się w buzi :)

  • Dzisiaj robię :) i zobaczymy jak wyjdzie, swoją wersję pewnie też opublikuję na swoim blogu, oczywiście z zachowaniem wszelkich praw autorskich:) wygląda rewelacyjnie.

  • to jest najlepsze :) Pozdrawiam!

  • Wygląda bardzo apetycznie. Sprawdzę przepis i przekonam się czy smakuje równie dobrze:)

  • Bede robić jutro ;-), myślę że bedzie idealne ;-)

  • Czy można dać innej galaretki np. Brzoskwinia?

  • Zabieram się właśnie za przygotowanie. Odrobinę postanowiłam zmodyfikować przepis i planuję dodać masę kajmakową na pierwszą warstwę herbatników – to ze względu na mojego męża-wg niego im słodsze, tym lepsze. Pozdrawiam :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>