Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Surówka z pora

Wyrazista, lekko pikantna w smaku. Polecam z dodatkiem startego jabłka, które nieco przełamuje ostrość pora. Jako sosu można użyć wyłącznie majonezu. Ja jednak wolę wymieszać go ze śmietaną, surówka nie jest wtedy za ciężka. Dobrze komponuje się z kotletami oraz z rybą.

 SONY DSC

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 1 duży por

– ok. 1/3 główki małej białej kapusty

– 1 jabłko

– 1 łyżka majonezu

– 2-3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu

– sok z cytryny

– cukier

–  posiekana natka pietruszki

– sól, pieprz

 

 

Warzywa umyć. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por (odkroić zielone liście) drobno poszatkować. Dodać do kapusty posolić i odstawić na chwilę aby zmiękły. Można też ugnieść  dłoniach. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do reszty warzyw. Skropić sokiem z cytryny. Zaprawić surówkę majonezem i śmietaną. Dodać sól, pieprz oraz cukier wedle uznania. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Surówkę przed podaniem schłodzić w lodówce. Pasuje zarówno do dań mięsnych (kotletów), jak i ryb.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSC SONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

8 odpowiedzi do “Surówka z pora

  • Czasem coś takiego jadam :-).

  • Robię prawie identyczną.

  • Robiłam wczoraj tą surówkę, wyszła bardzo smaczna :). Porcja dość duża, będę miała jeszcze na dzisiejszy i może jutrzejszy obiad ;)

    • Proporcje można zmniejszyć, dając mniej kapusty :-) Cieszę się, że surówka Ci smakowała :)

      • Miałam wyjątkowo dużego pora, dlatego wyszło mi tak dużo (nie myślałam, że aż tyle). Ze śmietaną, majonezem i przyprawami przyrządziłam tylko część surówki, resztę szczelnie zamknęłam i wstawiłam do lodówki, więc myślę, że dziś się nada do zjedzenia. :) Następnym razem kupię mniejszego pora ;)

        • Spokojnie się nada. Mnie często też zostaje tej surówki z obiadu, przechowuję ją (już ze śmietaną i majonezem) do następnego dnia, i jest wszystko ok;) więc u ciebie myślę, że nie będzie problemu :-)

  • Helen,robię, ale bez kapusty, dlatego na pewno wypróbuję i tę wersję, dzięki i pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>