Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Szpekuchy, czyli litewskie pierożki drożdżowe nadziewane słoniną lub boczkiem

Szpekuchy to tradycyjna potrawa kresowa, popularna na Litwie, przyrządzana na Wielkanoc. To nic innego, jak pieczone drożdżowe pierożki nadziewane słoniną z cebulką, czasem boczkiem. Danie to wywodzi się z tradycji kuchni niemieckiej, gdzie „kuchen” oznacza ciasto, zaś „speck” – słoninę. Szpekuchy jadano nie tylko na Wileńszczyźnie ale również w Małopolsce. W Krakowie słoninę nazywano bilem. Do szpekuchów dawano zarówno słoninę świeżą, jak i wędzoną. W wielu przepisach spotkałam się także z farszem z boczku zamiast słoniny. W swojej własnej wersji szpekuchów postanowiłam dodać zarówno skwarki ze słoniny wraz z podsmażonym wędzonym boczkiem. Taki duet wydaje mi się idealny i kompletny. Choć można zrobić farsz z samej słoniny. Niektórzy dają wyłącznie sam boczek z cebulką. Szpekuchy są bardzo sycące i spokojnie mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem  np. do barszczu czerwonego. Wystarczy zjeść kilka takich pierożków i naprawdę można się najeść do syta :-) Polecam spróbować zrobić szpekuchy nie tylko na Wielkanoc!

(około 30 sztuk)

Składniki:

Ciasto:

– 500g mąki pszennej

– 1 szklanka ciepłego mleka

– 2 żółtka

– 40g świeżych drożdży

– ¼ kostki miękkiego masła (50g)

– 1 łyżka cukru

– 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

– 300g wędzonego boczku  (użyłam parzonego)

– 200g świeżej słoniny (można ewentualnie użyć wędzonej)

– 2 cebule

– 2-3 ząbki czosnku

– 1 pełna łyżeczka majeranku

– ½ łyżeczki mielonego kminku

– sól, pieprz

Farsz: świeżą słoninę pokroić w małą kostkę i stopić na niewielkim ogniu. Odlać do słoiczka tłuszcz – smalec (przyda się do smażenia). Stopić pokrojony w drobną kostkę boczek. Następnie dodać drobno posiekaną cebulę. Na koniec dodać posiekany czosnek. Doprawić farsz majerankiem, mielonym kminkiem, solą (nie za dużo, bo boczek jest słony) oraz pieprzem.

Ciasto: Drożdże rozetrzeć w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryć spodeczkiem i odstawić na 15 minut. Następnie dodać żółtka, miękkie masło oraz mąkę i zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę mleka lub wody. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie je rozwałkować (nieco grubiej jak na typowe pierogi) i wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać porcję farszu, zlepić od góry i kłaść zlepieniem ku górze. Pierożki kłaść na blaszce tak, aby się nie stykały. Mogą jeszcze urosnąć. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Pierogi posmarować pozostałymi białkami wymieszanymi z 1 łyżeczką roztopionego masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec ok.20 minut na złoty kolor. Podawać gorące same lub ewentualne polane skwarkami ze słoniny.

Smacznego!

Helen G.

IMG_2663IMG_2665

Podziel się ze znajomymi
loading...

5 odpowiedzi do “Szpekuchy, czyli litewskie pierożki drożdżowe nadziewane słoniną lub boczkiem

  • Alez narobilas mi apetytu na te kresowe pierozki. Maz zerknal i tez mu naszla ochota na te smacznie wygladajace pierogi. Koniecznie musze wiec je zrobic.

    Dziekuje Ci, droga Helen za swietny przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:-)

  • wyglądają pszepysznie !! :)

  • Mniam :) Takiego czegoś jeszcze nie jadłam. Nabrałam na nie ochoty :D

  • Świetny post, super blog :)
    Przyznam Wam się, że od pewnego czasu prawie do każdej potrawy dodaje olej lniany i moja odporność bardzo się podniosła.

Odpowiedz na „AnnaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>