Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Ziemniaki zapiekane pod beszamelem

Ziemniaki zapiekane pod beszamelem to na pozór zwyczajne danie. Jednakże geniusz tkwi w prostocie. Potrawa jest prosta, by nie powiedzieć „przaśna”, nie przekombinowana. Zasmakuje zdecydowanej większości osób. Wystarczy dodać jedynie ulubioną surówkę i mamy (tym razem wegetariański) obiad gotowy. Czego chcieć więcej :) Dodam, że takie danie jest bardzo sycące. Polecam również zajrzeć do innych moich przepisów z zapiekanymi ziemniakami:

Ziemniaki zapiekane z czosnkiem i boczkiem

Pieczone ziemniaki

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 1-1,5kg ziemniaków

– 8-10 dag żółtego sera

Sos beszamelowy:

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki mąki

– 2 ¼ szklanki zimnego mleka

– sól, biały pieprz

– mielona gałka muszkatołowa

– kilka kropli soku z cytryny (opcjonalnie)

Ziemniaki umyć, obrać. Pokroić w niezbyt grube plastry. Jeśli są duże, pokroić w pół-plasterki. Włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotować 5 minut. Odcedzić. Przygotować sos beszamelowy. W rondelku rozpuścić masło, następnie dodać mąkę. Dokładnie wymieszać. Chwilę smażyć do lekkiego zbrązowienia mąki. Po czym wlać zimne mleko i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotować od czasu do czasu mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową.

Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, wyłożyć ziemniaki. Następnie wylać sos. Zapiekankę posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 30 minut, do zarumienienia góry. Danie podawać z ulubioną surówką, w moim przypadku z sałatą i ogórkiem zielonym :)

Smacznego!

Helen G.

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

9 odpowiedzi do “Ziemniaki zapiekane pod beszamelem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>