Rafaello na krakersach
Rafaello na krakersach
Pyszne ciasto kokosowe-migdałowe bez pieczenia. Ciasto rafaello na krakersach nawiązuje do słynnych kokosowych kuleczek Rafaello z aksamitnym kremem i migdałem w środku. Jak dla mnie ciasto rafaello z budyniem jest po prostu przepyszne, rozpływa się w ustach! Ciasto to robi duże wrażenie na gościach. Zrobiłam je na swoje urodziny i krewni byli pod wrażeniem. Lekko słony smak krakersów świetnie przełamuje słodycz kremu budyniowego i kokosowej posypki.
Przepis na ciasto rafaello jest bardzo prosty. Ten słodki deser nie wymaga pieczenia. Najwięcej czasu zajmuje stygnięcie budyniu:) Ciasto nie jest bardzo słodkie, a takie w sam raz. Miłośnicy bardzo słodkich wypieków mogą zwiększyć ilość cukru o ½ szklanki.
Serdecznie polecam wam także inne ciasta z kokosem:
(duża blacha o wym.21×32 cm)
Składniki:
Krem budyniowy:
– 200g wiórek kokosowych
– 100g migdałów w płatkach
– 1 ½ kostki margaryny
– 1 cukier waniliowy (16g)
– 1 szklanka cukru
– 1 litr mleka
– po 6 płaskich łyżek mąki pszennej i mąki ziemniaczanej
– kilka kropli olejku migdałowego (opcjonalnie)
Posypka kokosowa:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki cukru
– 1 cukier waniliowy (16g)
– 100g wiórek kokosowych
Dodatkowo:
– 3 (niecałe) paczki krakersów „Lajkonik” (zwykle zużywam 2,5 paczki)
▌Jak zrobić ciasto Rafaello na krakersach?
Krem budyniowy: Odlać ok. ¾ szklanki mleka i rozmieszać misce obie mąki, cukier oraz 1 opakowanie cukru waniliowego. Pozostałe mleko zagotować w rondlu. Rozmieszane mąki wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń stale mieszając. Pozostawić do ostudzenia. Miękką margarynę utrzeć mikserem i dodawać po łyżce zimny budyń, stale miksując. Na koniec wsypać 200g wiórek kokosowych oraz posiekane nożem płatki migdałowe. Wymieszać delikatnie łyżką.
Na dużą prostokątną blachę wyłożyć warstwę krakersów, na ciastkach rozsmarować nieco masy, znów ułożyć krakersy, masę itd. Do wyczerpania składników. Powinny wyjść 4 warstwy. Ostatnia powinna być masa budyniowa.
Posypka kokosowa: na patelni roztopić masło, dodać 2 łyżki cukru, cukier waniliowy i paczkę wiórek kokosowych (100g). Smażyć kilka minut aż kokos się nieco zezłoci. Pozostawić do ostudzenia. Ostudzoną posypkę wyłożyć wierzch ciasta. Ciasto rafaello na krakersach wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin a najlepiej na całą noc, by krakersy zmiękły.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
to ciacho jest pyszne! wcale nie czuć słonego smaku, aż dziwne 😉
robiłam kiedys podobne, było pyszne 🙂
Och, chodzi za mną to ciasto już od miesięcy! Muszę w końcu zrobić!
Pozdrawiam:)
Fajnie sie prezentuje:-)
Kocham Rafaello!
Udało się doskonale 🙂
Podoba mi się ta wersja rafaello, wydaje się bardzo prosta do zrobienia. Pozdrawiam
to też muszę zrobić. ojeju jak tak patrzę to chcę już kawałek! :C *-*
bardzo pyszne robiłam dzisiaj i bardzo szybko sie robi 🙂
Cieszę się, że smakuje:) Moim skromnym zdaniem to ciasto jest naprawdę pyszne:)
Zrobiłam dzisiaj to ciasto. Jest przepyszne i bardzo szybko się robi. Dziękuję za przepis:)
Cieszę się:) A nie mówiłam? 🙂
Mozna dodac maslo zamiast margaryny? I ile jesli mozna?
Jak najbardziej, trzeba wówczas dać 1 i 3/4 kostki masła, czyli 375g.
Robiłam obydwie wersje: z margaryną i z masłem. Ta druga jest delikatniejsza w smaku i – co tu dużo mówić – lepsza, identyczna z rafaello. Dlatego wersji z margaryną więcej nie zrobię 🙂 Słyszałam opinie, że do masy zawsze powinno się dawać masło, a nie margarynę, ale co kto lubi.
Pozdrawiam Autorkę i dziękuję za ten i wiele innych przepisów. Korzystam z nich regularnie 🙂
Dodatek masła sprawia, że masa jest nie tylko smaczniejsza ale też zdrowsza.Dziękuję za miłe słowa, polecam się na przyszłość;-)
Czy jedno opakowanie budyniu wystarczy? W składnikach do ciasta budyń nie został uwzględniony 😉
Raczej nie, gotowałam budyń sama, dając po 6 łyżek mąki pszennej i mąki ziemniaczanej, cukru waniliowego i 1l mleka. Trzeba użyć na pewno 2 opakowań, jak nie więcej.