Sałata ze śmietaną
Sałata ze śmietaną
Jest pyszna i lekka, idealna na ciepłe dni 🙂 Sałata ze śmietaną to typowo letnia surówka do obiadu. Pasuje do większości dań. Ja zwykle wzbogacam ją dodatkiem zielonego ogórka. Polecam posypać sałatę posiekanym, bądź suszonym koperkiem. Polecam wam również:
(Dla 2 osób)
Składniki:
– kilka liści sałaty
– 1 ogórek szklarniowy (może być też gruntowy)
– 2-3 łyżki śmietany
– 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie)
– soku z cytryny
– cukier do smaku
– sól, pieprz
– posiekany koperek
▌Jak zrobić sałatę ze śmietaną?
Sałatę umyć, porwać lub pokroić na mniejsze kawałki. Ogórek obrać, pokroić w cienkie plastry. Warzywa włożyć do salaterki. W kubeczku wymieszać śmietanę, majonez, dodać sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Warzywa polać sosem i dokładnie wymieszać. Na koniec posypać koperkiem. Sałatę ze śmietaną podawać do obiadu zarówno do dań mięsnych, jak i z ryb.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Klasyczne i proste, ale smaczne! 🙂