Gulasz wieprzowy z warzywami
Gulasz wieprzowy z warzywami
Rozpływający się w ustach. Gulasz wieprzowy z warzywami jadało się w moim rodzinnym domu stosunkowo często. Lubię go przyrządzać także obecnie. Jak dla mnie gulasz wieprzowy powinien być aromatyczny i mieć wyrazisty smak. Nie żałujcie więc przypraw. Ze swojej strony polecam dodać mieloną słodką i ostrą paprykę oraz majeranek.
Swój gulasz wzbogaciłam marchewką, pieczarkami i ogórkami konserwowymi. Gulasz wieprzowy z warzywami najlepiej komponuje się z kaszą gryczaną.
Zobacz także → gulasz wołowy na ostro.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 80 dag łopatki wieprzowej
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki smalcu/oleju
– 2 marchwie
– 30 dag pieczarek
– 4 ogórki konserwowe
– ½ l wody (można użyć kostki rosołowej, choć nie jest to konieczne)
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 1 listek laurowy
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– ⅓ łyżeczki ostrej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżki śmietany
– 2 łyżki mąki
– sól, pieprz
▌Jak zrobić gulasz wieprzowy z warzywami?
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Umieścić w misce. Posolić, dodać pieprzu i papryki mielone. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać smalec lub olej, zeszklić pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać mięso. Podsmażyć na dużym ogniu, aż się zarumieni. Podlać wodą (mięso powinno być ledwie przykryte), dodać listek laurowy, ziele angielskie i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem.
W międzyczasie umyć i obrać warzywa. Marchewki pokroić w słupki, pieczarki zaś w plastry. Pieczarki podsmażyć na łyżce oleju, na osobnej patelni i posolić. Po 30 minutach dodać marchewki i pieczarki do mięsa oraz majeranek.
Gulasz dusić do miękkości jeszcze około 30 minut. W 1/3 szklanki wody rozprowadzić mąkę. Dodać śmietanę i kilka łyżek gorącego wywaru. Dodać gulaszu i zamieszać. Zagotować. Gulasz doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać do gulaszu pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Już nie gotować. Gulasz wieprzowy z warzywami najlepiej komponuje się z kaszą gryczaną.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Ostatnio bardzo często robiłam gulasz wieprzowy. Pogoda sprzyja takim potrawom;)
Dokładnie. To idealna potrawa na zbliżającą się wielkimi krokami jesień.
Dawno nie robiłam gulaszu. Wypróbuje Twoją wersję 🙂
Polecam 🙂