Sałatki i surówkiŚniadanieWegetariańskie

Sałatka z ananasem i czerwoną fasolą

Sałatka z ananasem i czerwoną fasolą

Uniwersalna, doskonała na co dzień i od święta. Sałatkę z ananasem i czerwoną fasolą poznałam dzięki mojej teściowej. Często przyrządza tę sałatkę na różne okazje, m in. na święta. Tak bardzo zasmakowała mi sałatka teściowej, iż poprosiłam ją o przepis. Sałatkę możecie wzbogacić również o pokrojoną w kostkę szynkę 😉

Zobacz takżesałatka ryżowa z szynką i ananasem. 

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 4 jajka

– 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej

– 1 puszka kukurydzy konserwowej

– 1 puszka ananasa

– biała część pora

– słoik selera konserwowego

– kilka łyżek majonezu

– 1 łyżeczka musztardy

– sól, pieprz

Jak zrobić sałatkę z ananasem i czerwoną fasolą?

Jajka ugotować na twardo. Pozostawić do ostudzenia. Białą część pora pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miseczki i dobrze posolić. Odstawić na kilka minut, by zmiękł. Następnie ugnieść dłońmi. Do miski włożyć odciśnięty z zalewy seler. Ananasa odsączyć i pokroić w kostkę. Fasolę przelać wrzątkiem. Kukurydzę odsączyć z zalewy.

Wszystkie składniki zmieszać ze sobą. Dodać drobno pokrojone jajka. Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majonez i musztardę. Sałatkę z ananasem i czerwoną fasolą przed podaniem schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Helen G.

Sałatka z ananasem i czerwoną fasolą
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button