Sałatka z ananasem i czerwoną fasolą
Sałatka z ananasem i czerwoną fasolą
Uniwersalna, doskonała na co dzień i od święta. Sałatkę z ananasem i czerwoną fasolą poznałam dzięki mojej teściowej. Często przyrządza tę sałatkę na różne okazje, m in. na święta. Tak bardzo zasmakowała mi sałatka teściowej, iż poprosiłam ją o przepis. Sałatkę możecie wzbogacić również o pokrojoną w kostkę szynkę 😉
Zobacz także → sałatka ryżowa z szynką i ananasem.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 4 jajka
– 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
– 1 puszka kukurydzy konserwowej
– 1 puszka ananasa
– biała część pora
– słoik selera konserwowego
– kilka łyżek majonezu
– 1 łyżeczka musztardy
– sól, pieprz
▌Jak zrobić sałatkę z ananasem i czerwoną fasolą?
Jajka ugotować na twardo. Pozostawić do ostudzenia. Białą część pora pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miseczki i dobrze posolić. Odstawić na kilka minut, by zmiękł. Następnie ugnieść dłońmi. Do miski włożyć odciśnięty z zalewy seler. Ananasa odsączyć i pokroić w kostkę. Fasolę przelać wrzątkiem. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Wszystkie składniki zmieszać ze sobą. Dodać drobno pokrojone jajka. Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majonez i musztardę. Sałatkę z ananasem i czerwoną fasolą przed podaniem schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć