Kruche ciastka z cukrem
Kruche ciastka z cukrem
Delikatnie maślane z nutą wanilii. Kruche ciastka z cukrem są moim wspomnieniem z dzieciństwa. Podobne kupowała moja mama, tyle, że tamte były z dziurką. Niestety nie miałam czym wykrawać dziurki. Potrzebny byłby malutki kieliszek.
Domowe kruche ciasteczka według mojego przepisu są puchate, obsypane obficie gruboziarnistym cukrem trzcinowym. Wy możecie użyć oczywiście białego kryształu. Bardzo lubię te ciastka, zwłaszcza do popołudniowej kawy z mlekiem albo do kawy zbożowej.
Sekret kruchych ciastek z cukrem tkwi w prostocie ich składników. Można je upiec zarówno na maśle, jak i na margarynie. Po upieczeniu najlepiej jest przechowywać ciasteczka w zamkniętym pudełku. Wówczas na zachowują świeżość nawet na tydzień.
Zobacz także
→ kruche ciasteczka z marmoladą
(około 25-28 ciasteczek)
Składniki:
– 2,5 szklanki mąki pszennej
– 200g masła lub margaryny
– ½ szklanki cukru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 2 żółtka
– 2 łyżki gęstej śmietany
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
Dodatkowo:
– pozostałe białka do posmarowania wierzchu ciastek
– cukier ozdobny gruboziarnisty do posypania ciastek (dałam trzcinowy)
▌Jak zrobić kruche ciastka z cukrem?
Mąkę przesiać przez sito do większej miski. Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do miski. Dodać żółtka, śmietanę, cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Zagnieść kruche ciasto. Kulę ciasta owinąć w folię aluminiową, bądź spożywczą i wstawić do zamrażalnika na około 30 minut.
Z ciasta formułować niewielkie kuleczki. Każdą lekko spłaszczać (można użyć do tego kieliszka). Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować pozostałymi białkami i obficie posypać cukrem ozdobnym.
Ciastka piec przez 15-20 minut w temperaturze 190°C, do lekkiego zarumienienia. Studzić na kratce. Kruche ciasteczka z cukrem przechowywać w zamkniętym pudełku.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Takie ciastka bardzo lubię 🙂 Pyszne są 🙂
Ulubione ciasteczka mojego dziadka 😉
Super, bardzo lubię takie proste maślane ciasteczka, do popołudniowej herbaty idealne 🙂
Pyszne ciasteczka 🙂
Potwierdzam, są naprawdę pyszne 🙂
Smakowicie wyglądają, dawno takich nie jadłam 🙂
Dziękuję 🙂 To dla mnie smaki dzieciństwa.