Kruche ciasteczka z jabłkami
Kruche ciasteczka z jabłkami
To inaczej całuski. Kruche ciasteczka z jabłkami są fantastycznym dodatkiem do kawy czy herbaty. Mięciutkie, rozpływające się w ustach, do tego bardzo łatwe w przygotowaniu. Ciastka z jabłkami możecie wzbogacić lekko posypując wewnątrz cynamonem.
Upieczone ciasteczka z jabłkami możecie posypać cukrem pudrem albo przez pieczeniem posmarować białkiem i posypać cukrem kryształem, jak kto woli.
Z mojego przepisu wychodzi całkiem sporów ciastek, dwie pełne blachy. Dodam, że ciasteczka całuski bardzo szybko znikają 🙂
Zobacz także → kruche ciasteczka z marmoladą.
(2 blachy ciasteczek)
Składniki:
– 3 szklanki mąki
– 1 kostka margaryny lub 250g masła
– 2 żółtka
– 2 łyżki gęstej śmietany 18%
– ⅔ szklanki cukru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
Dodatkowo:
– 4 jabłka
– cukier puder do posypania (opcjonalnie)
▌Jak zrobić ciasteczka z jabłkami – całuski?
Mąkę przesiać przez sito i wsypać do większej miski. Dodać zimne, pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę, proszek do pieczenia, śmietanę i szczyptę soli. Wbić żółtka. Zagnieść kruche ciasto. Następnie chłodzić w zamrażalniku przez 30 minut. W międzyczasie umyć jabłka, obrać ze skórki i pokroić w półksiężyce albo w szesnastki.
Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Szklanką wykrawać kółka. Na brzegu każdego kółka kłaść kawałek jabłka i lekko przykryć drugim brzegiem ciasta.
Ciastka wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 20 minut, do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu i ostudzeniu można całuski posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Schrupał by takie ciasteczko 🙂
Ciasteczka z jabłkami – PYCHA, ale mają jedną wadę… Nie da się poprzestać na jednym :))
To prawda 🙂
Bardzo je lubię 😊 U nas mówimy na nie Buźki 😊
Też fajna nazwa 🙂
Piękne te ciasteczka, bardzo uśmiechnięte 🙂
Z chęcią bym takie zjadła 🙂 I na pewno na dwóch by się nie skończyło 🙂