Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński
Na bazie buraków, kapusty, czerwonej fasoli, ziemniaków i jarzyn. Barszcz ukraiński, jak nazwa wskazuje, wywodzi się z tradycji kuchni naszych wschodnich sąsiadów – ukraińskiej. To bardzo aromatyczna, treściwa i pożywna zupa. W barszczu znajdziemy wiele warzyw. Główną rolę odgrywają jednak buraki. Ale jest też i włoska kapusta, ziemniaki, czerwona fasolka oraz jarzyny.
Nie ma to jak domowy barszcz czerwony. Niektórzy określają tę zupę również jako barszcz zabielany. Jako dziecko mówiłam mamie, że chce ten barszcz „z farfoclami”. Tak rozróżniałam go od klasycznego barszczu czystego, jaki podaje się do krokietów bądź uszek.
Zobacz także
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 2 l wody
– kawałek mięsa (np. porcja rosołowa, żeberka albo kości wieprzowe)
– 4 średnie buraki
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– mały kawałek selera
– ¼ włoskiej kapusty
– 1 cebula
– 4 ząbki czosnku
– 2 ziemniaki
– 2 liście laurowe
– 4 ziarenka ziela angielskiego
– 5 ziarenek pieprzu
– 4 łyżki gęstej śmietany 18%
– 1 łyżka octu
– 1 pełna łyżka mąki
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– pęczek koperku
▌Jak zrobić barszcz ukraiński?
Bulion: Mięso umyć i zalać 2 litrami zimnej wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i łyżkę soli. Po zagotowaniu zebrać szumy łyżką cedzakową. Dodać dwa całe obrane buraki. Jeśli są duże to przekroić je na pół. Gotować razem z mięsem na małym ogniu przez około 30 minut.
Pozostałe warzywa jak marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, cebula i czosnek pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Warzywa dodać do zupy i razem dusić do miękkości około 20 minut. Wyjąć ugotowane buraki (te w całości) i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać ponownie do zupy. Dodać drobno posiekany czosnek. Zupę gotować jeszcze kilka minut.
Fasolę odcedzić na sicie i przelać wrzątkiem, po czym dodać do zupy. W 1/3 szklanki wody rozrobić mąkę, tak by nie było grudek. Dodać kilka łyżek gorącego wywaru oraz śmietanę. Wlać do zupy, wymieszać i zagotować. Barszcz ukraiński doprawić solą, pieprzem i octem. Wyłączyć gaz. Na koniec dodać posiekany koperek.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Jedna z najlepszych zup 😉
Barszcz ukraiński to specjalność mojej mamy 🙂 i już za parę dni będę miała okazje jeść go znowu 😉
To super 😉
Robiłam akurat w ubiegłym tygodniu. Uwielbiam tę zupę.