Domowe ogórki kiszone
Domowe ogórki kiszone
Pożądana zakąska do śledzi czy wódki. Ogórki kiszone czy też kwaszone królują na wszelkich przyjęciach. Osobiście bardzo lubię mieć domowe ogórki kiszone pod ręką w kuchni. Są idealne zarówno do sałatek, mięs w sosie, do kanapek, jak i solo do przegryzienia.
Ogórki do kiszenia powinny być jędrne, zdrowe, twarde oraz średniej wielkości (niezbyt duże). Kwaszone ogórki są bardzo zdrową przekąską. Z racji zawartości bakterii kwasu mlekowego działają jako naturalny probiotyk. Oczyszczają organizm z nagromadzonych toksyn.
Ogórki kiszone są lekkostrawne. Jak wszystkie kiszonki, ogórki kwaszone są bogate w witaminę C. Zawierają także witaminy z grupy B, witaminę E oraz K. Ogórki kiszone znane są również z dobroczynnego działania w łagodzeniu kaca.
Zobacz także
(3 słoiki i pojemność 1 litra albo 1 duży słój)
Składniki:
– około 1,5 kg ogórków gruntowych
– 6 ząbków czosnku
– 3 baldachimy kopru
– kawałek chrzanu (korzeń + liście) pokrojony w paski
– 1 papryczka chili drobno posiekana (opcjonalnie)
– 3 liście laurowe
– 1 łyżeczka gorczycy białej
– sól kamienna (1 łyżka na 1 litr wody)
Dodatkowo:
– czyste wyparzone słoiki
▌Jak zrobić domowe ogórki kiszone?
Ogórki bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, wyszorować szczoteczką, po czym osączyć. Układać ciasno pod nieznacznym skosem w wyparzonych słoikach lub w jednym większym słoju.
Wodę zagotować i połączyć z solą (1 łyżka soli na 1 litr wody). Dodać liść laurowy. Odstawić do ostygnięcia. Ogórki zalać zimną odstaną solanką. Na jeden słoik litrowy dać 2-3 ząbki czosnku, 1 łodygę kopru, 1 liść laurowy, 2 paski chrzanu, trochę posiekanej papryczki chili oraz 1/3 łyżeczki gorczycy białej.
Ogórki powinny być całkowicie przykryte zalewą. Zakręcić. Słoiki z ogórkami pozostawić w temperaturze pokojowej na 3 dni, po czym wynieść najlepiej w chłodne miejsce np. do piwnicy. Jeśli nie posiadamy piwnicy, pozostawić ogórki w temperaturze pokojowej na dłuższy czas. Ogórki powinny być całkowicie przykryte zalewą.
Helen G.
Galeria zdjęć
Ja nie umiem robić takich ogórków ale mój tato robi wyśmienite 😉 chyba muszę poprosić go o lekcję
Wbrew pozorom łatwo je ukisić 🙂
Zdrowa klasyka 🙂
Zgadzam się 🙂