Gulasz z szynki w sosie pieczarkowym
Gulasz z szynki w sosie pieczarkowym
Z cebulą i pieczarkami. Gulasz z szynki w sosie pieczarkowym to pyszne danie obiadowe, które prawie, że „robi się samo”. Wcześniej należy jedynie pokroić i podsmażyć mięso, cebulę oraz pieczarki.
Gulasz z szynki z pieczarkami nabierze charakteru oraz ciemnej barwy, jeśli dodacie do niego nieco sosu sojowego ciemnego – do smaku. Mięso wieprzowe z szynki jest idealnie miękkie, pieczarki zaś sprężyste. Wystarczy je dodać do mięsa po 30 minutach duszenia.
Szynka w sosie pieczarkowym dobrze komponuje się z kaszą i buraczkami, choć możecie również ją podać z ziemniakami puree albo ewentualnie z ryżem. Są także zwolennicy jedzenia gulaszu z dodatkiem pieczywa.
Zobacz także → gulasz wieprzowy z warzywami.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 700g szynki wieprzowej bez kości
– 300g pieczarek
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 1 liść laurowy
– 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego (opcjonalnie)
– 1 pełna łyżka mąki
– 2 łyżki gęstej śmietany 18%
Marynata do mięsa:
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
– około 2/3 łyżeczki soli
– około 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
– ½ łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
Dodatkowo:
– 1 łyżka masła
– 2 łyżki smalcu lub oleju do podsmażenia mięsa
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
▌Jak zrobić gulasz z szynki w sosie pieczarkowym?
Mięso z szynki umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, pozbyć się błonek i pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do miski, dodać składniki marynaty i dokładnie wymieszać, by mięso było równomiernie obtoczone przyprawami. Jeśli mamy trochę czasu, mięso przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę (albo całą noc), jeśli nie, można od razu je podsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na dużym ogniu.
Następnie dodać pokrojoną w małą kostkę cebulę i smażyć 3 minuty. Na koniec dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Na patelnię wlać nieco wody, lecz nie za dużo. Powinna ledwie zakrywać mięso. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Szynkę dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 1 godzinę, do miękkości. W razie potrzeby podlać mięso wodą.
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w grubsze plastry. Podsmażyć na drugiej patelni na 1 łyżce masła. Kiedy puszczą sok, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową. Podsmażone pieczarki dodać do gulaszu po 30 minutach duszenia mięsa.
Sos zagęścić mąką. W ¼ szklanki wody rozrobić mąkę, tak by nie było grudek. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać oraz kilka łyżek gorącego wywaru. Na koniec wlać do mięsa. Wymieszać i zagotować. Gulasz z szynki doprawić do smaku ewentualnie solą i pieprzem. Gulasz wieprzowy z pieczarkami podawać najlepiej z kaszą, ziemniakami puree i ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć