PieczywoŚniadanie

Chleb wiejski słonecznikowy

Chleb wiejski słonecznikowy

Można go upiec z gotowej mieszanki. Chleb wiejski słonecznikowy jest bardzo smaczny. Wyraźnie czuć w nim ziarna słonecznika. Mieszanka jest wolna od konserwantów, GMO, nie zawiera też składników „E”. Do udanego wypieku wystarczy dodać jedynie wodę.

Składniki:

– gotowa mieszanka na chleb wiejski słonecznikowy (500g)
– woda
– foremka

Skład mieszanki: mąka pszenna t750, pestki słonecznika (100g), słód żytni, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant.

Jak upiec chleb wiejski słonecznikowy?

Opakowanie zawiera 3 torebki (małą, średnią z ziarnami oraz dużą). Zawartość średniej torebki (z ziarnami) zalać ciepłą wodą (200g/50˚C) i odstawić na 2 godziny do namoczenia. Do naczynia wlać nową porcję wody (250g/26˚C), wsypać odcedzone ziarna oraz dodać zawartość pozostałych dwóch torebek. Wszystkie składniki mieszać ze sobą 20 minut.

Odstawić ciasto i przykryć ściereczką na 30 minut.  Po tym czasie przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie mała tortownica), odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość na 50-90 min. w zależności od temperatury pomieszczenia.

Wstawić chleb do nagrzanego piekarnika do 220˚C i od razu spryskać ciasto od góry ciepłą wodą, po czym piec przez 3 minuty. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180˚C i piec kolejne 30 minut. Chleb studzić na kratce.

Smacznego!

Helen G.

Chleb wiejski słonecznikowy
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button