Wiosenna sałatka z winogronami, serem pleśniowym i orzechami
Wiosenna sałatka z winogronami, serem pleśniowym i orzechami
Lekka, o niebanalnym smaku. Wiosenna sałatka z winogronami, serem pleśniowym i orzechami sprawdzi się zarówno jako przystawka na przyjęciu, jak i dodatek do pieczywa na śniadanie. Polecam ją szczególnie fanom serów pleśniowych. Słodycz winogron dobrze komponuje się ze słonym serem pleśniowym i orzechami.
(nieduża salaterka, dla 4 osób)
Składniki:
– 1 nieduża sałata lodowa
– 1 opakowanie sera pleśniowego lazur (100g)
– 10 dag sera żółtego
– nieduża kiść czerwonych winogron (ok.30 dag)
– 80g orzechów włoskich
– ½ małego kubka jogurtu naturalnego
– 2 łyżki majonezu
– ½ łyżeczki soku z cytryny
– szczypta cukru
– sól, pieprz
▌Jak zrobić wiosenną sałatkę z winogronami, serem pleśniowym i orzechami?
Sałatę umyć, drobno poszatkować i wsypać do miski. Ser żółty pokroić w drobną kostkę. Ser lazur pokruszyć. Dodać do sałaty. Winogrona umyć, przekroić na pół. Orzechy rozdrobnić nożem lub nieco utłuc w moździerzu. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce. Jogurt połączyć z majonezem. Doprawić sok do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Polać nim sałatkę i dokładnie wymieszać. Sałatkę z winogronami, serem pleśniowym i orzechami podawać uprzednio schłodzoną w lodówce jako przekąskę do pieczywa.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
wygląda bardzo smacznie:)