Papryka marynowana
Papryka marynowana
To inaczej papryka konserwowa. Papryka marynowana jest uniwersalnym dodatkiem do obiadu, sałatek czy na kanapki. Domowa papryka marynowana w occie z dodatkiem przypraw jest najsmaczniejsza. Nie kupuję gotowej papryki konserwowej ze sklepu.
Zrobienie marynowanej papryki nie wymaga zbyt dużo pracy, a jej smak jest bezcenny 🙂 Warto zamarynować paprykę latem, gdy jest tania. Docenicie ją zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
(4 słoiki litrowe)
Składniki:
– 1 kg czerwonej papryki
– 1 szklanka octu spirytusowego 10%
– 6 szklanek wody
– ½ szklanki cukru (w zależności jak słodką paprykę preferujemy)
– 1 płaska łyżka soli
– 4 ząbki czosnku (po 1 na słoik)
– 1 cebula
– 1 papryczka chili (opcjonalnie)
– 2-3 liście laurowe
– oliwa z oliwek (po 1 łyżce na słoik)
– ziele angielskie (po 2 ziarenka na słoik)
– gorczyca biała (po ½ łyżeczki na słoik)
– nasiona kolendry (po ½ łyżeczki na słoik; opcjonalnie)
– pieprz ziarnisty (po 4-5 ziarenek na słoik)
▌Jak zrobić paprykę marynowaną?
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić paski grubości około 2 cm. W garnku zagotować wodę z octem, cukrem, solą i liśćmi laurowymi. Dno wyparzonych słoików wyłożyć pokrojoną w piórka cebulą, paprykę układać ciasno, dodać przyprawy, ząbek czosnku na słoik i resztę cebuli. Zalać gorącą marynatą.
Słoiki lekko przymknąć nakrętkami, włożyć do dużego garnka i zalać do 3/4 jego wysokości wodą. Od momentu lekkiego bulgotania zmniejszyć gaz na minimum i pasteryzować przez 20 minut w temperaturze ok.90˚C. Na koniec szczelnie zakręcić słoiki. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Słoki z papryką marynowaną przechowywać w ciemnym miejscu, po otwarciu zaś w lodówce.
Paprykę marynowaną spożywać jako dodatek do pieczywa, sałatek lub jako surówkę do obiadu. Po zrobieniu słoików warto odstawić je na pewien czas, aby papryką zmiękła od octu.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Uwielbiam ją! Odkąd odkryłyśmy z mamą przepis, to nieodłączne rozwiązanie na lato!