Schab zapiekany z pieczarkami i serem
Obiad rewelacja! Co powiecie na schabowe zapiekane z pieczarkami i serem? Kruche i soczyste mięso ze schabu pod pieczarkowo-serową kołderką. Kotlety schabowe w tym wydaniu po prostu rozpływają się w ustach za sprawą dodatku majonezu.
Schab zapiekany z pieczarkami i serem, do tego ziemniaczki i ulubiona surówka. Mnie ostatnio bardzo zasmakowała smażona młoda cukinia z dodatkiem ziół prowansalskich.
Mięso ze schabu polecam solidnie zarumienić z obu stron na większym ogniu, koniecznie na smalcu – zapewniam was – będą wyśmienite w smaku.
Zobacz także → sznycle z boczkiem i cebulą.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 700g schabu w plastrach
– 250g najlepiej małych pieczarek
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– około 150g tartego sera żółtego
– szczypta mielonej gałki muszkatołowej
– majonez
– smalec do smażenia mięsa
– 1-2 łyżki masła do posmażenia pieczarek
– sól, pieprz
▌Jak zrobić schab zapiekany z pieczarkami i serem?
Mięso umyć pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Najlepiej kupić w sklepie gotowe plastry schabu. Jeśli jednak mamy schab w kawałku, należy go pokroić w dość cienkie plastry. Każdy jak najcieniej rozbić tłuczkiem z dwóch stron. Mięso posolić i posypać pieprzem. Można ewentualnie posypać też granulowanym czosnkiem.
Kotlety ze schabu usmażyć sauté na rozgrzanym smalcu na rumiano na dużym gazie. Odstawić.
Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Pieczarki umyć (ja nie obieram ich ze skórki) pokroić w grube plasterki. Na maśle zeszklić najpierw cebulę, po chwili dodać pieczarki i smażyć parę minut aż puszczą sok. Na koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Pieczarki doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Odcedzić z nadmiaru wody. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Usmażone kotlety ze schabu umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy kotlet posmarować łyżeczką majonezu. Na to wyłożyć porcję pieczarek z cebulą. Wierzch posypać obficie startym żółtym serem.
Schab zapiekać w temperaturze 200˚C przez 10-15 minut, aż ser się rozpuści i nieco zarumieni. Schab zapiekany pieczarkami podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć