Pulpety w sosie musztardowym
Pulpety z sosie musztardowym
Małe apetyczne klopsiki, świetnie komponują się z kluskami i surówką z kiszonej kapusty. Pulpety w sosie musztardowym z całymi ziarenkami gorczycy za sprawą musztardy francuskiej. Sos musztardowy jest gęsty i kremowy, oparty na śmietance kremówce. Ostrość musztardy jest przełamana słodyczą miodu.
Pulpety w sosie miodowo-musztardowym to ciekawy pomysł na obiad. Jeśli nie próbowaliście, spróbujcie przy najbliższej okazji. Proporcje dania można zwiększyć lub zmniejszyć, wedle upodobań. Czasem robię pulpety w sosie z 700-800g mięsa i gotuję je w dwóch garnkach. Część później mrożę.
Zobacz także → pulpeciki w sosie śmietanowo-serowym.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 500g mięsa mielonego (u mnie z udźca indyka)
– 1 jajko
– 1 mała cebula
– 1-2 ząbki czosnku
– 1 kajzerka namoczona w mleku
– 1 łyżka bułki tartej (lub więcej, jeśli masa jest zbyt luźna)
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżeczka majeranku
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– około 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– około ½-⅔ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Sos musztardowy:
– 2 szklanki bulionu drobiowego (może być z ew. z kostki)
– 1 małe opakowanie śmietanki kremówki 30% (200 ml)
– 3 łyżki musztardy francuskiej (polecam Develey)
– 1 łyżka dowolnej musztardy (miałkiej)
– 1-2 łyżki miodu
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 2 łyżki mąki
– garść świeżej posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– mąka do obtoczenia pulpetów
– olej lub smalec do podsmażenia cebuli
▌Jak zrobić pulpety w sosie musztardowym?
Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać namoczoną i odciśniętą kajzerkę, bułkę tartą oraz przyprawy. Cebulę zeszklić na oleju lub smalcu, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Lekko ostudzić i dodać do masy. Masę dokładnie wyrobić dłońmi. Zwilżonymi dłońmi formować małe okrągłe niewielkie pulpeciki wielkości orzecha włoskiego lub śliwki. Każdy obtoczyć w mące.
Pulpety wrzucać do gotującego się bulionu. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Po 15 minutach za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć pulpeciki i przygotować sos musztardowy.
Sos musztardowy: dodać do wywaru rozrobioną w ¼ szklanki wody mąkę, śmietankę – zahartowane kilka łyżkami gorącego wywaru oraz obie musztardy. Wymieszać i zagotować. Sos musztardowy doprawić do smaku solą, pieprzem oraz miodem wedle smaku, by przełamać gorycz musztardy.
Włożyć pulpety do sosu i gotować na małym ogniu jeszcze kilka minut. Zdjąć ognia i dodać posiekaną natkę pietruszki. Pulpety w sosie musztardowym podawać z kluskami śląskimi (jak na zdjęciu) lub ryżem albo kaszą i dowolną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć