Szybkie gołąbki z patelni
Szybkie gołąbki z patelni (panierowane)
Miękkie w środku, jednocześnie z fajnie chrupiącą skórką. To takie mielone kotlety inaczej – z dodatkiem kaszki kuskus, faszerowane w liście sałaty rzymskiej, panierowane i smażone. Takie gołąbki panierowane są znacznie szybsze od tych tradycyjnych, gotowanych, także bardzo smaczne. Gorąco polecam!
Zobacz także → gołąbki bez zawijania w piekarniku
(kilkanaście sztuk)
Składniki
– 1 duża sałata rzymska
– 400g dowolnego mięsa mielonego
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 100g kaszki kuskus
– około 120 ml bulionu (z połowy kostki)
– 1 jajko
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
– maggi
Panierka:
– 3-4 jajka
– kilka łyżek mleka
– szczypta soli
– mąka
– bułka tarta
Dodatkowo:
– olej do smażenia
▌Przepis na szybkie gołąbki z patelni
Liście sałaty rzymskiej odzielić od głąbu. Blanszować w garnku z gotującą się wodą z dodatkiem soku z cytryny przez 1 minutę. Odcedzić i pozostawić do ostudzenia.
Farsz do gołąbków: cebulę i czosnek obrać, następnie drobno posiekać. Na oleju wpierw podsmażyć na złoto cebulę, na koniec dodać posiekany czosnek, smażyć jeszcze minutę. Odstawić.
Kaszkę kuskus zalać w miseczce bulionem, ledwo by wystawał, przykryć, odstawić na kilka minut aż wchłonie wodę, dokładnie przemieszać. W razie gdyby kuskus był za suchy, dodać jeszcze trochę bulionu lub wody.
Mięso mielone wymieszać z podsmażoną cebulą z czosnkiem, kaszą kuskus, wbić jajko, dodać sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, majeranek oraz magii. Masę wyrobić dłońmi.
Z każdego zblanszowanego liścia kapusty odciąć zgrubienie, następnie faszerować masą mięsną i zawijać jak gołąbki.
Każdego gołąbka obtaczać najpierw w rozbełtanym z mlekiem – osolonym jajku, następnie w mące, znów w jajku i na końcu w obtaczać w bułce tartej.
Szybkie gołąbki smażyć na rozgrzanym oleju na średnim gazie na złoty kolor w obu stron. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego
Helen G.
Galeria zdjęć
Bardzo ciekawa propozycja. Muszę spróbować!
Polecam serdecznie! 🙂