Sos tzatziki
Sos tzatziki
Pochodzi z Grecji, gdzie jest podawany na zimno głównie jako dodatek do mięs, ryb, gotowanych warzyw lub do chrupkiego pieczywa. Sos tzatziki za sprawą zielonego ogórka jest bardzo orzeźwiający, szczególnie kiedy go trochę schłodzimy w lodówce. Lubię tę jego lekką ostrość za sprawą czosnku.
Sos tzatziki idealnie podkreśla smak smażonych albo grillowanych mięs lub ryb. Dobrze komponuje się także z plackami z cukinii, kebabem oraz z pieczonymi ziemniakami.
(Dla 3-4 osób)
Składniki:
– 1 ogórek zielony
– 1 szklanka jogurtu greckiego
– 1-2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– świeży koper
– sok z cytryny
– sól, pieprz
▌Jak zrobić sos tzatziki?
Ogórek umyć (nie obierać ze skórki) i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Posolić i pozostawić na parę minut, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. W miseczce wymieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać ogórka.
Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Dodać drobno posiekany koperek i oliwę z oliwek. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Sos tzatziki podawać zarówno do mięs albo ryb, w szczególności tych grillowanych. Świetnie też komponuje się jako dodatek do pieczywa i warzyw (gotowanych brokułów, kalafiora), pieczonych ziemniaków albo placków z cukinii.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Uwielbiam ten sos, często robię:)
Ah, nie przepadam za nim :-P.
Uwielbiam ten sosik 🙂
Mój chłopak mówi na to „grecka mizeria” 😀
Właśnie wczoraj robiłam ten sos. I już wiem o czym zapomniałam – o koperku!
Przepyszny sosik, zarówno do pieczonych ziemniaków jak i mięsa z grilla. Nie ma co porównywać go do kupnego – jest o niebo lepszy!
Właśnie zrobiłam 🙂 pyszny
Cieszę się 🙂 Też go bardzo lubię:)