Zupa kalafiorowa z ziemniakami i groszkiem
Zupa kalafiorowa z ziemniakami i groszkiem
Jest lekka, wprost idealna na lato. Zupa kalafiorowa z ziemniakami i groszkiem jest łatwa i stosunkowo szybka w przyrządzeniu. Jako dziecko bardzo ją lubiłam. Obecnie bardzo chętnie gotuję zupę kalafiorową. Moja mama robi zupę z kalafiora zwykle z mrożonych warzyw. Ja preferuję świeże warzywa, zwłaszcza latem.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 1 mały kalafior lub pół większego
– włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, mały kawałek selera)
– mały por lub cebula
– 3 ziemniaki
– puszka groszku konserwowego lub 200g mrożonego
– 1,8 l bulionu (może być ewentualnie z kostki)
– 1 liść laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 4-5 ziarenek pieprzu
– 2 łyżki posiekanego koperku
– 1 czubata łyżka mąki
– 3 łyżki gęstej śmietany
– szczypta cukru
– sól, pieprz
▌Jak zrobić zupę kalafiorową z ziemniakami i groszkiem?
Warzywa umyć. Kalafior podzielić na różyczki. Włoszczyznę pokroić w niedużą kostkę. Por pokroić w plasterki, ziemniaki zaś w dużą kostkę. Na oliwie lekko podsmażyć por, dodać włoszczyznę i dusić chwilę, po czym zalać bulionem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz w ziarenkach.
Kiedy warzywa zmiękną dodać ziemniaki, a gdy te zmiękną, wrzucić kalafior oraz groszek (jeśli używamy mrożonego). Dusić na niedużym ogniu do miękkości kalafiora. Na koniec dodać odsączony z zalewy groszek konserwowy.
Zupę zagęścić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody oraz zahartowaną wcześniej śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Zupę kalafiorową z ziemniakami i groszkiem podawać posypaną posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Fuj, kalafior 🙂
A gdzie tam fuj, przecież kalafior to hit! Przebija smakiem oklepane brokuły 🙂
Ja akurat bardzo lubię zarówno kalafior jak i brokuły. Można go wyeliminować z zupy zastępując większą ilością pozostałych warzyw.