Kotlety jajeczne z żółtym serem
Kotlety jajeczne z żółtym serem
Są odmianą dla klasycznych kotletów mięsnych. Kotlety jajeczne z żółtym serem to proste i bardzo smaczne danie w przygotowaniu. Warto wcześniej ugotować jajka, wówczas zaoszczędzicie czas. Polecam wzbogacić kotlety jajeczne posiekanym szczypiorkiem albo natką pietruszki, wedle uznania 🙂
Zobacz także
→ kotlety jajeczne z pieczarkami.
(około 10 sztuk)
Składniki:
– 10 jaj ugotowanych na twardo
– 2 jajka surowe
– 10-15 dag sera żółtego
– kilka łyżek bułki tartej
– szczypiorek lub natka pietruszki
– ⅓ – ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– sól, pieprz
▌Jak zrobić kotlety jajeczne z żółtym serem?
Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ser żółty także zetrzeć także na tarce o drobnych oczkach. Wbić surowe jaja, dodać posiekany szczypiorek i bułkę tartą (tyle, by swobodnie móc ulepić kotlety). Doprawić masę solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową.
Formować podłużne, lekko spłaszczone kotlety, następnie obtaczać każdy w bułce tartej. Kotlety jajeczne smażyć na złoty kolor na niezbyt dużym ogniu. Kotlety z jajek z żółtym serem podawać z ziemniakami i ulubioną surówką np. → surówka z marchewki i jabłka.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Jak dla mnie wyglądają fantastycznie, a i podejrzewam, że równie dobrze smakują. Chyba sobie takie zrobię 🙂
Już wiem co dziś zrobię na obiad. Takich kotletów to już nie jadłam kilka lat. Dzięki za inspirację 🙂
Mam nadzieję, że Ci posmakują Cyanno:) Najlepiej chyba smakują z posiekanym szczypiorkiem 🙂
Super ! Dla pracującego kawalera z deficytem czasu na gotowanie świetna alternatywa
Zachęcam do spróbowania mojego przepisu 🙂