Paluchy ziemniaczane z parówką i serem
Paluchy ziemniaczane z parówką i serem
Są sycące, w sam raz na chłodne dni. Paluchy ziemniaczane z parówką i serem mają fajnie chrupiącą skórkę. Możecie sobie wcześniej ugotować ziemniaki. Nie przesadzajcie jednak z ilością mąki. Trzeba jej użyć tyle, by zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli dacie zbyt dużo mąki, paluchy wyjdą za twarde.
(10-11 sztuk)
Składniki:
– około 1 kg ugotowanych ziemniaków
– 1 szklanka mąki pszennej
– ½ szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 jajko
– 6 parówek przekrojonych na pół
– 10 plastrów żółtego sera (może być ser topiony w plastrach)
– 1 płaska łyżeczka soli
Panierka:
– 3 jajka
– 3 łyżki mleka
– sól, pieprz
– bułka tarta
▌Jak zrobić paluchy ziemniaczane z parówką i serem?
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dokładnie utłuc. Włożyć do dużej miski, wbić jajko, dodać mąki i sól. Zagnieść elastyczne ciasto (powinno być dość miękkie). Parówki obrać z osłonek. Każdą przekroić na pół. Z ciasto zrobić podłużny wałek (rozwałkować na stolnicy), kroić na małe porcje. Każdą porcję ciasta rozpłaszczyć, nakładać połówkę parówki, owiniętą w plaster żółtego sera. Obtoczyć w cieście podłużne wałeczki. Każdy obtoczyć wpierw mące, następnie w jajku i w bułce tartej. Ziemniaczane paluchy smażyć na złoty kolor z obu stron przykryte pokrywką, na malutkim ogniu. Ostrożnie przewracać łopatką, bo ciasto jest dość delikatne. Paluchy ziemniaczane z parówką i serem podawać z ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Potwierdzam bardzo smaczne, robię takie same.
super pomysł na imprezową przekąskę ;D
Mi nie smakuje ;|