Muszle makaronowe ze szpinakiem i ricottą
Muszle makaronowe ze szpinakiem i ricottą
To pyszne danie o włoskich korzeniach. Muszle makaronowe ze szpinakiem i ricottą znajdują się w czołówce moich preferencji kulinarnych. Makaron, szpinak z dodatkiem delikatnego w smaku sera ricotta i mozarelli oraz aromatyczny sos pomidorowy. Wszystkie składniki razem wzięte dają wspaniały efekt końcowy. Serdecznie polecam również moje muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym. Spróbujcie a nie pożałujecie ! 🙂
(Dla 3-4 osób)
Składniki:
– około 25 muszli makaronowych conchiglioni
– 8-10 dag startego żółtego sera lub parmezanu
Nadzienie szpinakowo-serowe:
– 300g szpinaku (użyłam mrożonego)
– 1 opakowanie sera ricotta (250g)
– 1 kulka mozarelli
– 1 jajko
– 1 łyżka masła klarowanego
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– mielona gałka muszkatołowa
– sól, pieprz
Sos pomidorowy:
– puszka pomidorów krojonych (400g)
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– ¼ szklanki wody
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– bazylia, oregano
– szczypta cukru
– sól, pieprz
▌Jak zrobić muszle makaronowe ze szpinakiem i ricottą?
Muszle obgotować przez 5-6 minut w osolonym wrzątku, z dodatkiem kilku kropli oleju. Delikatnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Nadzienie: na łyżce masła klarowanego zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodać szpinak i dusić na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia. Dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnke, sól, pieprz oraz mieloną gałkę muszkatołową. Następnie dodać ser ricotta oraz pokrojoną mozarellę, zamieszać. Chwilę dusić, aż mozarella się rozpuści. Zestawić z ognia. Wbić jajko i zamieszać. Napełniać muszle farszem.
Sos pomidorowy: w rondelku rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, dodać puszkę pomidorów krojonych i koncentrat. Następnie podlać ¼ szklanki wody. Dusić na małym ogniu przez 10 minut. Doprawić sos solą, pieprzem, ziołami oraz szczyptą cukru.
Dno żaroodpornego naczynia wylać sos pomidorowy, następnie ułożyć ciasno obok napełnione farszem muszle. Wierzch posypać startym żółtym serem lub parmezanem. Muszle makaronowe ze szpinakiem i ricottą wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec 30 minut, aż górą się zarumieni. Podawać gorące.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Ty takie pyszności pokazujesz a ja taka głodna jestem!
Pyszne i zdrowe. Dzięki za przepis;)
Wyglądają super :-).
Świetne danie 🙂
Dziękuję 🙂
Szpinak i ricotta to zdecydowanie jeden z moich ulubionych duetów <3 Przepysznie wygląda ta zapiekanka 🙂
Dziękuję bardzo 🙂