Kotlet Cordon Bleu (kotlet szwajcarski)
Kotlet Cordon Bleu (kotlet szwajcarski)
To ciekawa odmiana dla tradycyjnego polskiego schabowego. Kotlet cordon bleu nazywany także kotletem szwajcarskim, jest nadziewany serem żółtym i wędliną. Najczęściej przyrządza się go z cielęciny, schabu, kurczaka lub z indyka. Kotlet cordon bleu nie jest specjalnie pracochłonny a naprawdę pyszny! Tym bardziej warto wypróbować przepis 🙂
(9 sztuk)
Składniki:
– 70 dag schabu bez kości (lub cielęciny, piersi z kurczaka albo z indyka)
– 9 plastrów sera żółtego
– 9 plastrów wędliny
– 1 ząbek czosnku
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– 2 jajka
– bułka tarta
– sól, pieprz
▌Jak zrobić kotlet Cordon Bleu (kotlet szwajcarski)?
Schab umyć, osuszyć. Pierwszy plaster pokroić do połowy, drugi do końca – powstanie „motylek”, który należy rozbić tłuczkiem i tak do końca kawałka mięsa. Posilić, oprószyć pieprzem. Na połowie kotleta położyć ser i szynkę i złożyć go na pół, następnie obtoczyć w mące, a następnie w rozmąconym jajku z dodatkiem soli, mielonej słodkiej papryki, cząbru i przeciśniętego ząbka czosnku.
Na koniec obtoczyć sznycle w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor z obu stron na niewielkim gazie przez ok.20-25 minut, by mięso się dobrze usmażyło w środku. Kotlet cordon bleu podawać z ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Jak można przy jedzieniu dać tak ohydną reklame??!!
Reklamy są generowane na podstawie preferencji odwiedzającego strony internetowe. Według regulaminu AdSense reklamy dopasowane są na podstawie indywidualnej historii przeglądanych wcześniej stron internetowych. Nie mam wpływu, jakie inne treści przegląda Pani w internecie 🙂
„Like”!