Ciasta i ciasteczka

Drożdżowe bułeczki cynamonowe

Drożdżowe bułeczki cynamonowe

Pulchne i mięciutkie ślimaczki cynamonowe oblane lukrem. Drożdżowe bułeczki z cynamonem po raz pierwszy piekłam z przyjaciółką jeszcze w szkole podstawowej pod czujnym okiem jej mamy. Pamiętam, że były genialne. Smak tych bułeczek zapadł mi w pamięci.

Dziś po wielu latach zdecydowałam się odtworzyć przepis na  tzw. cinnamon rolls – czyli cynamonowe rollsy. Chyba mi się udało 🙂 Smak dokładnie ten sam! Bułeczki cynamonowe są idealne zarówno na deser albo na lekką kolacją z kubkiem kakao. Spróbujcie koniecznie!

Zobacz także chałka drożdżowa.

(około 24 sztuki)

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

– 500g mąki pszennej

– niepełna szklanka ciepłego mleka

– 30g drożdży

– 2 jajka

– 4 łyżki cukru

– 60g roztopionego masła

– 2 szczypty soli

Nadzienie cynamonowe:

– 2-2,5 łyżki mielonego cynamonu

– 1 łyżka cukru waniliowego

– 1/3 szklanki brązowego cukru

– kilka kropli olejku cytrynowego

Lukier:

– 3 łyżki gęstej śmietany

– 1,5 szklani cukru pudru

Jak zrobić bułeczki cynamonowe?

Przygotować rozczyn: Mleko lekko podgrzać w rondelku. Powinno być jedynie lekko ciepłe. Do wysokiego naczynia wlać ½ szklanki mleka, wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukier, 1 łyżkę mąki i wymieszać. Zaczyn  przykryć spodeczkiem i pozostawić do przykryciem na około 10 minut. Masło stopić.

Mąkę przesiać przez sito. Wlać pozostałe mleko, wbić 2 jajka, dodać rozczyn drożdżowy, pozostałe 3 łyżki cukru, dwie szczypty soli oraz roztopione masło. Zagnieść ciasto drożdżowe. Ciasto zagniatać przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne. W razie potrzeby delikatnie podsypywać mąką, lecz nie za dużo.

Ciasto pozostawić w misce, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Najlepiej odpalić w kuchni palnik gazu i zamknąć pomieszczanie, wówczas czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta drożdżowego się skróci.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i chwilkę jeszcze ugniatać, po czym podzielić je na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30×40 cm.

W miseczce wymieszać ze sobą cukry i cynamon oraz kilka kropli olejku cytrynowego. Masło stopić w rondelku. Placki ciasta posmarować stopionym masłem i obficie posypać cynamonem wymieszanym z cukrami. Od dłuższego boku zawinąć w roladki. Pokroić nożem na kawałki około 1,5 cm.

Bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pamiętając o odstępach. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Bułeczki cynamonowe wstawić do nagrzanego do 180ºC. Piec około 15-20 minut, do zarumienienia.

Lukier: Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem na gładką masę. Jeszcze ciepłe bułeczki posmarować lukrem. Odstawić do wystygnięcia.

Smacznego!

Helen G.

Drożdżowe bułeczki cynamonowe
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

3 komentarzy

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button