Bułki pszenno-orkiszowe
Chrupiące o błyszczącej i posypanej ziarnem sezamu skórce. Bułki pszenno-orkiszowe to pierwsze bułki jakie upiekłam w swoim życiu. Wyszły naprawdę smaczne.
Z podanych proporcji wychodzi 5 średnich bułek. Jeśli dla niektórych z was to niewiele, możecie je upiec z podwójnej porcji. Przepis własny.
Zobacz także
(5 sztuk)
Składniki:
– 200g mąki orkiszowej jasnej t700
– 175g mąki pszennej chlebowej t750
– 1 op. suchych drożdży (7g)
– 230 ml letniej wody
– 1 łyżka roztopionego masła lub oliwy
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
– rozkłócone jajko z łyżeczką mleka do posmarowania wierzchu
– ziarna wedle uznania (opcjonalnie)
▌Jak zrobić bułki pszenno-orkiszowe?
Mąki przesiać przez sito, dodać drożdże, sól i cukier oraz roztopione masło. Stopniowo wlewać wodę i zagniatać ciasto, przez ok. 10 minut, aż stanie się miękkie i elastyczne. Lekko oprószyć mąką, włożyć do miski, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Po tym czasie znów chwilę wyrabiać ciasto, następnie podzielić na części i uformować bułeczki. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia, do momentu podwojenia objętości (ok. 45 minut).
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Bułki posmarować rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka. Można posypać dowolnymi ziarnami (np. słonecznikiem, sezamem albo makiem), choć nie jest to konieczne. Piec przez około 20 minut do zarumienienia. Wystudzić. Bułko pszenno-orkiszowe spożywać posmarowane masłem i ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Próbowałam kiedyś robić sama bułki…. wyszła z tego płaska masakra 😛
Bułek już trochę się napiekłam, bo takie domowe są nieporównywalnie lepsze niż sklepowe. A gdy widzę swojego narzeczonego pałaszującego jeszcze ciepłą bułę z masłem to jeszcze bardziej to uwielbiam 🙂 Chętnie wypróbuję ten przepis, bo takich orkiszowych jeszcze nie robiłam 🙂
No to jutro moja rodzinka zje takie na śniadanie, razem z domowym dżemem z kiwi 😉