Buraczki na zimno
Buraczki na zimno
Często gościły w moim rodzinnym domu. Jak buraczki na zimno, to koniecznie z tartym jabłkiem. To bardzo prosta surówka w przygotowaniu. Trzeba tylko wcześniej ugotować buraki. Zamiast soku z cytryny możecie użyć też octu. Ja czasem sięgam po ocet jabłkowy. Jeśli zależy wam na delikatnym smaku buraczków na zimno, pomińcie cebulę albo sparzcie ją wrzątkiem.
Serdecznie polecam wam także buraczki na ciepło.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 2-3 buraki
– 1 jabłko
– 1 mała cebula (opcjonalnie)
– sok z cytryny lub ocet do smaku
– cukier do smaku (zwykle daję zdrowszy ksylitol)
– 1 łyżka oleju
– sól, pieprz
▐ Jak zrobić buraczki na zimno?
Buraki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, następnie ugotować do miękkości w mundurkach (około 1 godzinę). Ostudzić. Obrać ze skórki. Razem z jabłkami zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić i dodać do buraków i jabłek. Następnie dodać olej i sok z cytryny wedle uznania. Surówkę doprawić do smaku cukrem, szczyptą soli i pieprzu. Buraczki na zimno szczególnie dobrze komponują się z daniami mięsnymi np. z kotletami mielonymi z pieczarkami albo z gulaszem ze śliwkami.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Nie daje cebuli ,ale dodaje ze słoika łyczeczkę chrznanu żurawinowego
Też fajny pomysł, muszę następnym razem spróbować 🙂