Ciasta i ciasteczka

Ciasto czekoladowe z powidłami

Ciasto czekoladowe z powidłami

Wilgotne z polewą czekoladową. Jest to typowy murzynek z powidłami, wzbogacony cynamonem i przyprawą do piernika. Uwielbiam to ciasto za ekstra smak i prostotę.

Wypiek ten zawsze się udaje. Ciasto czekoladowe z dżemem można wzbogacić dodatkiem posiekanych orzechów albo 2 obranycyh i pokrojonych w kostkę jabłek.

Zobacz także → ciasto czekoladowe z coca-colą.

(średniej wielkości blacha o wym. 21×25 cm lub duża prostokątna, ciasto będzie wtedy nieco niższe)

Składniki:

– 4 jajka

– 1 średni słoik powideł śliwkowych

– 4 szklanki mąki

– 2 szklanki mleka

– 1,5 szklanki cukru

– 1 szklanka oleju

– 4 łyżki kakao

– 1 łyżka curku waniliowego

– 1 łyżeczka mielonego cynamonu

– 1 łyżeczka przyprawy do piernika

– 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa:

– ¼ margaryny lub masła

– 3 łyżki cukru pudru

– 2 łyżki kakao

– 2 łyżki mleka

Dodatkowo:

– płatki migdałów do posypania

Jak zrobić ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi?

Mąkę przesiać przez sito. Wymieszać z kakao i sodą oczyszczoną. Jajka ubić z cukrami na gładki puch. Wlać mleko. Dodać powidła, stopniowo dodawać mąkę z kakao i miksować. Następnie dodawać olej partiami i nadal miksować. Na koniec wsypać cynamon i przyprawę do piernika.

Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Wyrównać. Ciasto czekoladowe piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40 minut (do suchego patyczka).

Polewa: W rondelu roztopić margarynę z cukrem, następnie dodać mleko i kakao. Mieszać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy.

Gorące ciasto polać polewą i posypać płatkami migdałowymi. Po ostudzeniu ciasto czekoladowe z powidłami przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Helen G.

Ciasto czekoladowe z powidłami
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Skomentuj Królowa Karo Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button