Ciasto z kremem bananowo-kokosowym
Ciasto z kremem bananowo-kokosowym
To kakaowy placek przełożony kremem na bazie bitej śmietany, z bananami, czekoladą i wiórkami kokosowymi. Jak dla mnie pycha! Przepis na ciasto z kremem bananowo-kokosowym znalazłam kiedyś w gazecie. Nieco go zmodyfikowałam, zmniejszając ilość cukru w cieście, dodając za to jedno jajko więcej oraz olejek waniliowy do kremu. Zamiast 2 opakowań śmietan-fixu, zastosowałam żelatynę, która moim zdaniem znaczniej lepiej się spisuje, bo idealnie usztywnia krem.
Do kremu użyłam gorzkiej czekolady ale jeśli wolicie słodszy smak, możecie dać także mlecznej. Ciasto z kremem bananowo-kokosowym sprawdzi się zarówno na okazje, jak również do popołudniowej kawy. Polecam wam również inne ciasta z nutą kokosa:
(prostokątna blacha o wym.21×32 cm)
Składniki:
Ciasto:
– 1 kostka margaryny
– 5 jajek
– 3 łyżki kakao
– 2 szklanki mąki
– 1 ¼ szklanki cukru
– 7 łyżek wody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem bananowo-kokosowy:
– 500ml śmietanki tortowej (36%)
– 3 duże banany
– 4 łyżki cukru pudru
– kilka kropli esencji waniliowej
– 2 łyżeczki żelatyny
– 100g wiórek kokosowych
– 1 tabliczka czekolady 100g (użyłam gorzkiej)
– sok z cytryny
Dodatkowo:
– 100g wiórek kokosowych uprażonych na patelni na wierzch ciasta
▌Jak zrobić ciasto z kremem bananowo-kokosowym?
Ciasto: Margarynę rozpuścić, wsypać cukier, kakao i dodać wodę. Dokładnie zamieszać. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz ciepłą roztopioną margarynę z kakao i cukrem. Miksować chwilę. Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Zamieszać łyżką. Ciasto wylać do formy o wymiarach 25x36cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30-35 minut w temperaturze 180˚C. Trochę przestudzić, po czym przekroić ciasto wzdłuż na pół.
Krem: Banany obrać i pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Czekoladę również drobno posiekać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dokładnie zamieszać i pozostawić do ostudzenia. Schłodzoną wcześniej w lodówce śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać esencję waniliową. Na koniec dodać żelatynę i wymieszać. Do masy dodać banany, rozdrobnioną czekoladę i wiórki.
Na warstwę ciasta nałożyć połowę kremu, przykryć drugim ciastem i resztą kremu. Wygładzić powierzchnię nożem. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi uprażonymi wcześniej na suchej patelni. Ciasto z kremem bananowo-kokosowym przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Bardzo ciekawe zestawienie smaków. Nazwa nieistotna, liczy się smak:-)A ciacho wygląda bardzo dobrze:-)
Jak dla mnie ciasto za suche, wydaję mi się że za dużo jest wiórków kokosowych, ale można dać mniej lub zostapić je białą startą czekoladą i też bedzie pycha 🙂
Polączenie banana z wiórkami kokosowymi stworzyło na pewno wyśmienity smak! Musze to koniecznie wypróbować! Dziękuje za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam, Helen:-)
Ciasto jest rzeczywiście bardzo smaczne, ciekawy jest też dodatek czekolady w kremie 🙂
Ale bym zajadał <3