Porady kuchenne

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

Najpierw kilka dni spędzasz w kuchni, aby przygotować wykwintne potrawy na święta czy przyjęcie. Potem okazuje się, że została hałda jedzenia, z którym nie wiesz co zrobić. Niby od przybytku głowa nie boli, lecz nikt z nas przecież nie ma ochoty wyjadać przez kolejny tydzień ciągle tych samych resztek.

 

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach czy przyjęciu?

 

część jedzenia po prostu zjedz. Przynajmniej nie będziesz musiała przez kilka najbliższych dni gotować oraz zaoszczędzisz pieniądze wydane na potencjalne zakupy żywnościowe.

 

zamroź nadmiar jedzenia. Można mrozić zarówno mięso pieczone, duszone czy ugotowane, zupy, warzywa, ciasta (te bez kremu), pierogi, uszka, pasztety, bigos a nawet pieczywo. Nie zaleca się natomiast mrożenia sałatek na bazie majonezu. Te najlepiej zjedz od razu.

 

Gotowe potrawy możesz podzielić na porcje obiadowe i mrozić zarówno w plastikowych pojemnikach lub w specjalnie przeznaczonych do tego woreczkach. Istnieje zasada, która mówi że nie powinno się mrozić ponownie żywności która była wcześniej mrożona. Mowa tu chociażby o rybach. Na woreczkach do zamrażania warto napisać datę mrożenia, by móc uniknąć zbyt długiego przechowywania mrożonej żywności.

Gotowe zamrożone potrawy powinny być zjedzone najlepiej w ciągu 2-3 miesięcy. Pamiętaj też, aby mrozić produkty ostudzone, absolutnie nie gorące czy ciepłe.

 

pozostałe po świętach wędliny i kiełbasy możesz z powodzeniem wykorzystać do zrobienia pizzy, zapiekanki, tarty, omletu lub bigosu.

 

z nadmiaru pozostałych warzyw możesz ugotować zupę albo dodać do zapiekanki na bazie ryżu czy makaronu.

 

pamiętaj, że nadmiarem jedzenia możesz podzielić się z potrzebującymi. Wystarczy zanieść żywność do Organizacji Caritas Polska lub do schroniska dla bezdomnych. Należy jednak przynosić tylko takie potrawy które nie psują się zbyt szybko.

 

nadmiar pieczywa  możesz zmielić, by uzyskać domową bułkę tartą. Pamiętaj aby pieczywo było czerstwe i wysuszone.

 

Helen G.

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

3 komentarzy

  1. Założę się, że po świętach większość osób będzie miała problem z nadmiarem jedzenia, warto skorzystać z tych rad 🙂

Skomentuj Helen G. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button