Wegetariańskie

Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne

Najsmaczniejsze są z dodatkiem posiekanego szczypiorku. Kotlety jajeczne to pożywna i prosta wegetariańska potrawa. Przygotowuje się je z ugotowanych i startych na tarce jajek, wymieszanych z dodatkiem tych surowych, podsmażonej cebulki oraz bułki tartej.

Polecam dodać do masy także łyżkę majonezu, który sprawi, że kotlety będą soczyste. Bardzo lubię robić kotlety z jajek, gdyż są łatwe i stosunkowo szybkie w przyrządzeniu. Jajka możecie sobie wcześniej ugotować i wstawić do lodówki.

Zobacz także → kotlety jajeczne z pieczarkami.

(9-10 sztuk)

Składniki:

– 10 jajek ugotowanych na twardo

– 2 jajka surowe

– 1 łyżka majonezu

– 1 cebula

– 1 łyżka masła

– kilka łyżek bułki tartej

– szczypiorek

– sól, pieprz

Jak zrobić kotlety jajeczne?

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać do jajek. Wbić 2 jajka surowe, majonez, dodać drobno posiekany szczypiorek i bułkę tartą, tyle by swobodnie móc formować kotlety. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wilgotnymi dłońmi formować owalne kotlety, lekko je spłaszczać i na koniec obtoczyć bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, na małym gazie. Kotlety jajeczne podawać z ziemniakami i surówką, polecam surówkę z pora i marchewki.

Smacznego!

Helen G.

Kotlety jajeczne
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

8 komentarzy

  1. Takie kotleciki bardzo lubiłam jako dziecko. Teraz robię je dość rzadko. Najczęściej podaję je z sosem tatarskim 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button