Kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne
Najsmaczniejsze są z dodatkiem posiekanego szczypiorku. Kotlety jajeczne to pożywna i prosta wegetariańska potrawa. Przygotowuje się je z ugotowanych i startych na tarce jajek, wymieszanych z dodatkiem tych surowych, podsmażonej cebulki oraz bułki tartej.
Polecam dodać do masy także łyżkę majonezu, który sprawi, że kotlety będą soczyste. Bardzo lubię robić kotlety z jajek, gdyż są łatwe i stosunkowo szybkie w przyrządzeniu. Jajka możecie sobie wcześniej ugotować i wstawić do lodówki.
Zobacz także → kotlety jajeczne z pieczarkami.
(9-10 sztuk)
Składniki:
– 10 jajek ugotowanych na twardo
– 2 jajka surowe
– 1 łyżka majonezu
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– kilka łyżek bułki tartej
– szczypiorek
– sól, pieprz
▌Jak zrobić kotlety jajeczne?
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać do jajek. Wbić 2 jajka surowe, majonez, dodać drobno posiekany szczypiorek i bułkę tartą, tyle by swobodnie móc formować kotlety. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wilgotnymi dłońmi formować owalne kotlety, lekko je spłaszczać i na koniec obtoczyć bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, na małym gazie. Kotlety jajeczne podawać z ziemniakami i surówką, polecam surówkę z pora i marchewki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Fajne kotlety, jajeczne bardzo lubię 🙂
Lubię takie kotleciki, ale dawno już nie jadłam. Narobiłaś mi ochoty 🙂
Ciekawy pomysł 🙂
Takie kotleciki bardzo lubiłam jako dziecko. Teraz robię je dość rzadko. Najczęściej podaję je z sosem tatarskim 🙂
Z sosem tatarskim też są bardzo smaczne 🙂
Bardzo lubię takie kotleciki 🙂
Muszę wypróbować ten przepis koniecznie 🙂
Serdecznie polecam 🙂