Wegetariańskie

Kotlety jajeczne z żółtym serem

Kotlety jajeczne z żółtym serem

Są odmianą dla klasycznych kotletów mięsnych. Kotlety jajeczne z żółtym serem to proste i bardzo smaczne danie w przygotowaniu. Warto wcześniej ugotować jajka, wówczas zaoszczędzicie czas. Polecam wzbogacić kotlety jajeczne posiekanym szczypiorkiem albo natką pietruszki, wedle uznania 🙂

Zobacz także

kotlety jajeczne z pieczarkami.

(około 10 sztuk)

Składniki:

– 10 jaj ugotowanych na twardo

– 2 jajka surowe

– 10-15 dag sera żółtego

– kilka łyżek bułki tartej

– szczypiorek lub natka pietruszki

– ⅓ – ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– sól, pieprz

Jak zrobić kotlety jajeczne z żółtym serem?

Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ser żółty także zetrzeć także na tarce o drobnych oczkach. Wbić surowe jaja, dodać posiekany szczypiorek i bułkę tartą (tyle, by swobodnie móc ulepić kotlety). Doprawić masę solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową.

Formować podłużne, lekko spłaszczone kotlety, następnie obtaczać każdy w bułce tartej. Kotlety jajeczne smażyć na złoty kolor na niezbyt dużym ogniu. Kotlety z jajek z żółtym serem podawać z ziemniakami i ulubioną surówką np. → surówka z marchewki i jabłka.

Smacznego!

Helen G.

Kotlety jajeczne z żółtym serem
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

5 komentarzy

  1. Jak dla mnie wyglądają fantastycznie, a i podejrzewam, że równie dobrze smakują. Chyba sobie takie zrobię 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button