Kotlety mielone z kurczaka
Kotlety mielone z kurczaka
Lekkie, bardziej dietetyczne od wieprzowych. Kotlety mielone z kurczaka są lubiane zwłaszcza dzieci. Mięso drobiowe jest nie tylko chudsze ale też łagodniejsze w smaku od wieprzowego czy wieprzowo-wołowego.
Przepis na kotlety mielone z kurczaka jest bardzo prosty. Mięso drobiowe wzbogaciłam dodatkiem ziół: oregano i bazylii. Możecie dać również suszoną, bądź świeżą posiekaną natkę pietruszki. Mięso możecie zmielić sami, kupując podwójną pierś z kurczaka. Wówczas kotlety będą smaczniejsze.
Zobacz także → kotlety z kurczaka z żółtym serem i majonezem.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 500g mięsa mielonego z kurczaka
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 kajzerka namoczona w mleku
– 1 jajko
– kilka łyżek bułki tartej (w zależności od wilgotności mięsa)
– 1 łyżeczka oregano
– ½ łyżeczki bazylii
– sól, pieprz
▌Jak zrobić kotlety mielone z kurczaka?
Mięso włożyć do miski. Cebulę wraz czosnkiem zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobno pokroić i zeszklić na maśle na patelni. Kajzerkę namoczyć w mleku, następnie odcisnąć i dodać do mięsa. Wbić jajko. Dodać tyle bułki tartej, by swobodnie móc wyrobić mięso na gładką masę. Doprawić mięso solą i pieprzem i ziołami.
Zwilżonymi w wodzie dłońmi wyrabiać owalne lekko spłaszczone kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju, na niezbyt dużym gazie do uzyskania złotego koloru. Kotlety mielone z kurczaka podawać z ziemniakami, ryżem bądź kaszą i surówką np. surówka z kapusty pekińskiej i jabłka.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Klasycznie, ale pysznie 🙂 Mniam…
Ech, żeby mój junior chciał takie jeść… 🙂 U nas tylko przechodzą tradycyjne kotlety – mam nadzieję, że wkrótce wyrośnie z tego wybrzydzania i poszerzy swoje menu 🙂
Ja miałam odwrotnie, jako dziecko lubiłam tylko te drobiowe.
Pyszne, wolę drobiowe bo delikatniejsze 🙂