Kotlety z buraków
Kotlety z buraków
Z kaszą jaglaną, prażonym sezamem i słonecznikiem. Kotlety z buraków to super pomysł na zdrowy posiłek wegetariański. Smakują nadzwyczajnie! Naprawdę 🙂 Burgery buraczane polubią także dzieci. Kotlety z buraka należy jednak porządnie doprawić, aby nie były zbyt mdłe. Oprócz czosnku i cebuli, które trzeba użyć w tej potrawie obowiązkowo, warto dać również przyprawę włoską albo po prostu bazylię i oregano.
Kotlety z buraka poznałam dzięki koleżance z pracy. Poczęstowała mnie któregoś dnia. Tak bardzo mi zasmakowały, że postanowiłam zrobić je sama. Kotleciki buraczane bardzo zyskają na smaku, jeśli dodamy do nich prażone ziarna, u mnie jest to sezam i słonecznik. Możecie dać również siemię lniane.
Zobacz także → kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem.
(11 sztuk)
Składniki:
– 3 średnie buraki
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– po ½ szklanki ziaren sezamu i słonecznika
– ½ szklanki kaszy jaglanej suchej
– 1 jajko
– 3 łyżki bułki tartej
– 2 łyżki kaszy manny
– 1 łyżeczka przyprawy do kuchni włoskiej*
– szczypta chili
– sól, pieprz
* lub po 1/2 łyżeczki bazylii i oregano
Dodatkowo:
– bułka tarta do obtoczenia kotletów
– olej do smażenia
▌Jak zrobić kotlety z buraków?
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem na sicie, by pozbyć się nadmiaru goryczki. Zalać wodą, by wystawała ponad powierzchnię kaszy około 1,5 cm. Posolić. Gotować na małym ogniu aż kasza całkowicie wchłonie wodę i będzie miękka. Odstawić do ostygnięcia.
Buraki umyć, obrać, następnie zetrzeć wraz z czosnkiem na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku. Cebulę pokroić w małą kostkę i zeszklić na oleju. Słonecznik oraz sezam lekko uprażyć na suchej patelni, często mieszając. Ogień powinien być niezbyt duży. Ziarna nie mogą się przypalić.
Starte buraki połączyć w dużej misce z kaszą, uprażonymi ziarnami oraz z podsmażoną cebulą. Wbić jajko. Dodać bułkę tartę i kaszę manną. Masę buraczaną doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą do kuchni włoskiej oraz szczyptą chili. Powinna mieć wyrazisty smak. W razie potrzeby dodać jeszcze nieco bułki tartej.
Formować okrągłe kotlety. Każdy obtaczać w bułce tartej. Kotlety buraczane smażyć na rozgrzanym oleju na średnim gazie, do lekkiego zarumienienia z obu stron. Kotlety z buraków podawać z ziemniakami i surówką np. z mizerią.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Muszę spróbować, bo zapowiadają się naprawdę ciekawie.
Serdecznie polecam. Myślę, że Juniorowi też będą smakować 🙂