Krokiety z pieczarkami
Krokiety z pieczarkami
Chrupiące z ciągnącym serem żółtym. Krokiety z pieczarkami to jedne z moich ulubionych. Do farszu polecam dodać starty na tarce żółty ser oraz sporą garść posiekanej natki pietruszki. Wówczas potrawa bardzo zyska na smaku 😉
Domowe krokiety z pieczarkami i serem robię najczęściej i najchętniej. Bardzo smakują bliskim. Jeśli chcecie zrobić większą ilość krokietów i część zamrozić, to możecie z 1kg pieczarek i z około 30 dag sera żółtego wychodzi około 18 sztuk. Trzeba także zwiększyć ilość mleka i wody do około 3 szklanek czyli razem do 5,5- 6, jak również dać odpowiednio więcej mąki.
Zobacz także
→ krokiety z szynką, pieczarkami i serem
→ krokiety z kapustą i pieczarkami.
(12-13 sztuk)
Składniki:
Ciasto:
– 1,5 szklanki mleka
– 1,5 szklanki wody
– 2 jaja
– około 2,5 szklanki mąki
– szczypta soli
– 3 łyżki oleju
Farsz:
– 500 g pieczarek
– 20 dag żółtego sera
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki oregano i bazylii albo ziół prowansalskich
– pół pęczka posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz
Panierka:
– 2-3 jajka
– bułka tarta do obtoczenia krokietów
– 3-4 łyżki mleka
Dodatkowo:
– olej do smażenia
▌Jak zrobić krokiety z pieczarkami?
Ciasto naleśnikowe na krokiety: Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe używając miksera. Masę dokładnie zmiksować. Smażyć cienkie placki bez dodatku tłuszczu. Skropić patelnię olejem i dokładnie rozsmarować papierem tylko przed smażeniem pierwszego placka.
Farsz pieczarkowo-serowy: Pieczarki umyć, obrać i pokroić w małą kostkę. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju, następnie dodać pieczarki i smażyć do odparowania nadmiaru wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na koniec dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać do farszu posiekaną natkę pietruszki i starty na tarce o grubych oczkach żółty ser.
Na każdy placek nakładać porcję farszu złożyć boki do środka i zawinąć ciasno w rulon. Każdy krokiet obtoczyć w rozbełtanym jajku z dodatkiem mleka i szczypty soli, a następnie w bułce tartej. Krokiety smażyć na oleju na niedużym ogniu na złoty kolor. Uważać, by się nie przypaliły. Krokiety z pieczarkami podawać z szybkim barszczem czerwonym.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Witam,
jak zamrozić takie krokiety? Już usmażone, czy takie obtoczone w bułce i smażyć dopiero po rozmrożeniu?
Pozdrawiam,
Aga
Ja zamrażam wcześniej już usmażone 🙂