Kruche rogaliki
Kruche rogaliki
Są pyszne z marmoladą, czy też z popularną Nutellą. Kruche rogaliki są idealnym dodatkiem do popołudniowej herbatki 🙂 Ciasto wzbogaciłam dodatkiem twarogu półtłustego. Rogaliki przez to są bardzo kruche. Serdecznie polecam:) Zajrzyjcie również na mój przepis na rogaliki francuskie, z gotowego ciasta francuskiego. Wystarczy mieć marmoladę albo krem czekoladowy oraz oczywiście ciasto francuskie.
Składniki:
– 250g mąki
– 250g białego sera
– 250g masła lub 1 kostka margaryny
– 1 żółtko
– 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
– 3 łyżki cukru
Nadzienie:
Nutella, marmolada np. różana
Dodatkowo:
– cukier puder do posypania lub pozostałe białko do posmarowania
▌Jak zrobić kruche rogaliki?
Ser rozetrzeć widelcem, dodać pokrojoną margarynę, mąkę, żółtko i cukry – zagnieść kruche ciasto. Następnie przykryć folią aluminiową i wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika lub na 1 godzinę do lodówki. Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą rozwałkować w miarę cienko na kształt koła. Pociąć na trójkąty i na podstawę każdego nałożyć niewielką ilość nadzienia. Zawinąć ciasno rogaliki.
Gotowe rogaliki posmarować pozostałym białkiem (będą się błyszczały) lub pozostawić sauté. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 190˚C i piec 25 minut do zarumienienia ciastek. Jeśli kruche rogaliki nie były posmarowane białkiem, po ostudzeniu można posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
W wersji z marmoladką są najlepsze 🙂