Łosoś smażony w ziołach
Łosoś smażony w ziołach
Soczysty i aromatyczny od ziół. Łosoś smażony w ziołach to pomysł na szybki obiad. Najsmaczniejszy jest oczywiście świeży łosoś ale jeśli nie macie możliwości zakupu świeżej ryby, możecie z powodzeniem kupić mrożoną. Do smażenia polecam masło klarowane lub oliwę z oliwek. Zachęcam was również do wypróbowania mojego przepisu na rybę w cieście piwnym.
(Dla 3-4 osób)
Składniki:
– 2 filety z łososia najlepiej świeżego (mogą być także dzwonka)
– sok z cytryny
– masło klarowane do smażenia lub oliwa z oliwek
Marynata:
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
– 1 łyżka tymianku
– 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka rozmarynu
– szczypta cukru
– sól, pieprz
▌Jak zrobić łososia smażonego w ziołach?
Filety z łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić na pół. Skropić sokiem z cytryny. Posolić, dodać pieprz. W miseczce przygotować składniki marynaty i dokładnie wymieszać. Każdy kawałek ryby posmarować marynatą, odstawić na 10 minut w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub masło klarowane. Filety smażyć na średnim ogniu, do uzyskania złotego koloru z obu stron. Łososia smażonego w ziołach podawać udekorowanego plasterkami cytryny z ziemniakami i surówką np. z pomidorami ze śmietaną.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
uwielbiam łososia! dotąd robiłam pieczonego, ale ten też wygląda smakowicie 🙂
zrobiłaś mi smaka 🙂 u mnie dzisiaj kurczak po chińsku 🙂
Oj musi być pyszny. Taki aromatyczny 🙂
Pozdrawiam ♥ Pati
Jutro wykorzystam Twój przepis, tak przyrządzonego łososia jeszcze nie jadłam.
świetnie wygląda. nie wiecie czy dużo ma ości taki łosoś?
Łosoś nie ma wogule ości.
I juz sie marynuje ;))))