Makowiec świąteczny
Makowiec świąteczny – Strucla makowa
Idealny na świąteczny stół. Oblany lukrem i posypany płatkami migdałów. Przestawiam wam Kochani Czytelnicy sprawdzony przepis pochodzący z notatnika mojej mamy na makowiec świąteczny – tzw. strucla z makiem. Mama piekła tego makowca na każde święta przez lata. Dziś już go nie piecze, bo jest dla niej zbyt pracochłonny. Ja przejęłam od niej pałeczkę 🙂
Jest to wspaniale wilgotny makowiec zawijany z ciasta pół drożdżowego przełożonego domowej roboty masą makową z dużą ilością miodu i bakalii. Ciasta jest stosunkowo mało, zaś farszu makowego sporo, tak jak być powinno – czyli luskusowo.
Zaczyniu z drożdży i śmietany nie trzeba wyrabiać, wystarczy dołączyć go do ciasta. Z podanej proporcji wychodzą 2 strucle makowe. Jeśli chcecie np. jedną zamrozić, to nie polewajcie ciasta lukrem.
Polecam serdecznie!!!
Zobacz także → seromak.
(2 strucle makowe)
Makowiec zawijany, który zawsze się udaje 🙂
Ciasto drożdżowe:
– 500g mąki pszennej
– 150g miękkiego masła
– 50g drożdży rozmieszanych w 3 łyżkach kwaśnej śmietany
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 2 czubate łyżki cukru pudru
– 2 jajka
– 1 lub 2 żółtka
– 1/3 łyżeczki soli
Farsz makowy:
– 400g maku
– 1 l wrzącego mleka
– 3 jajka (osobno żółtka i białka)
– 150g masła
– ¾ szklanki miodu
– 100g posiekanych migdałów lub orzechów (lub pół na pół)
– 150g rodzynek
– garść skórki pomarańczowej
– 1 kieliszek rumu, likieru Amaretto lub koniaku lub aromat migdałowy
– 1 laska wanilii drobno utłuczona lub 1 łyżka cukru waniliowego
Lukier:
– 1 szklanka cukru pudru
– 1-2 łyżki gorącej wody
– sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
– płatki migdałów do posypania lub skórka pomarańczowa
▌Jak zrobić makowiec świąteczny?
Zaczynamy od przygotowania faszu makowego:
Farsz makowy: mak zalać 1 litrem wrzącego mleka i gotować na małym ogniu 30 minut, często mieszając. Odsączony mak zemleć 3-4 krotnie. Bakalie włożyć do rozpuszczonego w rondelku masła i miodu, wymieszać. Dodać zmielony mak. Całość smażyć przez 15 minut na małym ogniu.
Do nieco ostudzonej masy dodać 3 żółtka utarte z 1 szklanką cukru oraz ubitą na sztywno pianę z pozostałych białek. Dodać kieliszek rumu albo koniaku albo aromat migdałowy. Letni farsz makowy przełożyć na ciasto.
Ciasto drożdżowe: na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło, wbić 2 jajka oraz 1 lub 2 żółtka, dodać drożdże wymieszane ze śmietaną, cukry oraz sól – zagnieść. Ciasto powinno być niezbt ścisłe i lśniące. Ciasto podzielić na 2 części. Na podyspanej mąką stolnicy rozwałkować cienko 1 kulę ciasta na kształt prostokąta. Wierch posmarować rozkłóconym białkiem, następnie pokryć równomiernie farszem makowym, pozostawiając margines o szerokości około 1,5 cm wokół każdego boku. Tak samo postąpić z drugim ciastem.
Roladę makową zwinąć, pamiętając by dokładnie zlepić jej boki, następnie zawinąć każdą roladę dwukrotnie w natłuszczony papier do pieczenia, pozostawiając około 2 cm luźnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. Tak samo postąpić z drugą roladą.
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę, przykryć ściereczką. Wyrośnięte ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperzaturze 190˚C przez około 45 minut na złoto-brązowy kolor.
Lukier: cukier puder rozetrzeć na gładką masę z gorącą wodą oraz z gorącym sokiem z cytryny. Jeszcze ciepły makowiec, lecz nie gorący polać lukrem. Makowiec zawijany posypać płatkami migdałów lub skórką pomarańczową.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
U nas bardziej na Boże Narodzenie, ale w sumie czemu by nie popełnić w Wielkanoc…