PrzekąskiŚniadanie

Mini tortille ze szpinakiem, szynką i ricottą

Mini tortille ze szpinakiem, szynką i ricottą

Bardzo polubiłam roladki z tortilli, nie tylko jako przekąskę na wszelkich przyjęciach ale również jako dodatek do pieczywa na co dzień. Można zrobić je sobie poprzedniego dnia i np. wziąć ze sobą do pracy czy na zajęcia. Dziś proponuję ciekawą wersję mini tortilli ze szpinakiem, szynką i ricottą. Przyznaję, że wcześniej nie miałam zbytnio okazji jadać ten ser.

Ricotta to włoski miękki ser niedojrzewający o bardzo delikatnym smaku, idealny zarówno do deserów, dań głównych czy też przekąsek. Powstaje z serwatki pozostałej po produkcji serów podpuszczkowych. Ser ricotta dobrze łączy się z makaronami, warzywami oraz sosami, szczególnie z pomidorowym.

Polecam również zajrzeć do innych moich przepisów na mini tortille tzw. rollsy:

Mini tortille – przekąski idealne na imprezę

Mini tortille z wędzonym łososiem, twarożkiem i awokado

(2 tortille)

Składniki:

– 2 placki pszennej tortilli

– 250g szpinaku (użyłam mrożonego)

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżka masła

– mielona gałka muszkatołowa

– kilka kropli soku z cytryny

– 150g sera ricotta

– kilka plastrów szynki

– sól, pieprz

Jak zrobić mini tortille ze szpinakiem, szynką i ricottą?

Szpinak poddusić w rondelku do rozpuszczenia na maśle. Dodać bardzo drobno posiekany czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Skropić lekko sokiem z cytryny. Odsączyć na sicie z nadmiaru płynu.

Odstawić do ostudzenia. Każdy placek wpierw posmarować warstwą sera ricotty, następnie wyłożyć cienką warstwę szpinaku, lecz nie na całej powierzchni placka (aby później go dobrze zwinąć; tak na ¾), na wierzch wyłożyć plastry szynki na połowie placka.

Ciasno zwinąć tortillę zaczynając od strony szynki. Rulony owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny (będą się łatwiej kroić). Po tym czasie, odwinąć tortille z folii i ostrym nożem kroić prosto lub na ukos  kawałki o grubości ok. 2,5 cm.

Mini tortille ze szpinakiem, szynką i ricottą podawać uprzednio schłodzone w lodówce na półmisku lub talerzu jako przekąskę na przyjęciach, bądź jako smaczny dodatek do pieczywa na śniadanie czy kolację.

Smacznego!

Helen G.

Mini tortille ze szpinakiem, szynką i ricottą
+ 6
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

10 komentarzy

  1. Twoje tortille, Helen wygladaja bardzo apetycznie i zachecajaco! Musze koniecznie skorzystac z Twojego swietnego przepisu.

    Dziekuje Ci za nieego i serdecznie Cie pozdrawiam:)

  2. To jest świetny pomysł na przekąski! Zawsze robię z podwójnej porcji, bo znika w mgnieniu oka 🙂

Skomentuj bryssska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button