Miodownik z kremem z kaszy manny
Miodownik z kremem z kaszy manny
Ciasto to jest często określane jako „Stefanka”. Miodownik z kremem z kaszy manny to wypiek, którego nie może u mnie zabraknąć na Boże Narodzenie. Ciasto miodowe po zmięknięciu w lodówce jest mięciutkie i wilgotne. Nie jest bardzo słodkie, a w sam raz.
Delikatny krem z kaszy manny zwany grysikowym, dodaje lekkości ciastu. Pamiętajcie tylko, że miodownika trzeba tylko nieco wcześniej przygotować, najlepiej na 2 dni przed wizytą gości, by zmiękło. Polecam:) Innym ciekawym przykładem ciasta miodowego jest ciasto snikers oraz orzechowiec.
(średnia blacha o wym. 23×28 cm)
Składniki:
Ciasto miodowe:
– 3 ½ szklanki mąki
– 3 łyżki miodu
– 3 łyżki śmietany
– 2 jajka
– 1 szklanka cukru
– ¼ kostki margaryny
– 1 łyżeczka sody
Krem z kaszy manny (grysikowy):
– ½ l mleka
– 5 kopiastych łyżek kaszy manny
– ¾ szklanki cukru pudru
– 1 cukier waniliowy
– 200g margaryny
Polewa:
– 2 łyżki kakao
– 3 łyżki cukru pudru
– 2 łyżki mleka
– 1/4 kostki masła lub margaryny
– 4-5 łyżek pokruszonych orzechów włoskich
▌Jak zrobić miodownik z kremem z kaszy manny?
Ciasto miodowe: W rondlu roztopić margarynę, dodać cukier i miód. Zagotować. Ostudzić. Przełożyć do miski, dodać śmietanę, mąkę, sodę i jajka. Zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Każdy placek piec kolejno w średniej blaszce o wym. 23×28 cm lub dużej (ciasto będzie nieco niższe) wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180˚C przez 15-20 minut.
Krem z kaszy manny (grysikowy): Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. Gdy zacznie wrzeć dodać kaszę manną. Intensywnie mieszać, by nie powstały grudki. Gotować na małym ognie przez 3 minuty. Następnie dodać podzieloną na kawałki margarynę i dobrze rozmieszać. Pozostawić do wystudzenia. Jeszcze ciepłym kremem przekładać placki.
Polewa: W rondelu roztopić margarynę z cukrem, następnie dodać mleko i kakao. Mieszać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy.
Wierzch ciasta polać polewą i posypać pokruszonymi orzechami włoskimi. Miodownik z kremem należy trzymać co najmniej 1 dobę w lodówce przed podaniem, by ciasto miodowe zmiękło. Najlepiej zrobić je na 2 dni wcześniej. Najsmaczniejsze jest na 2-3 dzień.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
wygląda przepysznie:-)
wygląda przepysznie! mmm aż się chce kawałek ;D
muszę to zrobić! mmmm <3
jakiej śmietany????
Daję gęstą 18%.
właśnie zrobiłam.
Wygląda przepysznie, a jakie będzie, to się okaże, ponieważ, jesteśmy uczuleni na mleko pod każdą postacią, więc nastąpiła modyfikacja. Zamiast śmietany – mleko kokosowe z odrobiną cytryny, a kaszę mannę gotowałam na mleku ryżowym i mleku kokosowym, i wyszła smakowita masa.
dzięki 😉
Radosnych Świąt!
Cieszę się, że skorzystałaś z mojego przepisu. Pamiętaj by ciasto leżało w lodówce 2 dni, zanim je podasz, bo musi zmięknąć. Tobie także życzę Radosnych i Udanych Świąt!!!
I to jest właśnie to! Od kilku lat szukałam przepisu na taki krem jak ten. Niby wiedziałam, że ma być z kaszki, ale nie wiedziałam, że sekret tkwi w wymieszaniu ciepłej kaszki z margaryną. Świetny przepis!
Cieszę się:) krem jest bardzo smaczny:) polecam:)
Potwierdzam…ciasto jest rewelacyjne. Najlepiej smakuje jak sobą najdzie.
Często piekę to ciasto,dodając powidła przed kremem grysikowym…..jest super
Nie próbowałam z powidłami, fajny pomysł. Dziękuję za inspirację 😉
Czy moge zamienic margaryne na maslo?
Tak, oczywiście.
Znam i bardzo lubię to ciasto. Robię co roku na Wigilię 🙂
Ja też piekę to ciasto każdego roku na Boże Narodzenie 🙂
Uwielbiam to ciasto 🙂 tylko ja robię z budyniem a z kaszą pierwszy raz widzę taki przepis 🙂
Z budyniem na pewno też jest dobre 🙂
Ciasto jest baaardzo dobre, placki bardzo miękną, krem pyszny i bardzo łatwy do zrobienia, często te ciasto robię
Bardzo się cieszę, że ciasto smakuje 😉 Też je piekę, zwłaszcza na okazje 🙂 Pozdrawiam*