Miodownik z orzechami

Miodownik z orzechami
Ciasto miodowe przekładane kremem grysikowym – z kaszy manny z warstwą pieczonych orzechów z miodem u góry. Jest to obowiązkowy deser, który robię na święta Bożego Narodzenia. Trochę jest pracy z przygotowaniem i upieczeniem miodownika ale jest wart zachodu. Ciasto miodowe szybko znika. Rodzina je uwielbia. Polecam nie tylko na święta.
Zobacz także → ciasto biszkoptowe z karmelem.
(średniej wielkości kwadratowa blacha o wym.24x24m lub nieco większa wtedy ciasto będzie trochę niższe)
Składniki:
Ciasto miodowe:
– 3 ½ szklanki mąki
– 3 łyżki miodu
– 2 jajka
– 1 szklanka cukru
– kostka masła (200g)
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżka cukru waniliowego
Krem z kaszy manny – grysikowy:
– ½ litra mleka
– 4 kopiaste łyżki kaszy manny
– ¾ szklanki cukru pudru
– 1 cukier waniliowy
– 250g masła lub kostka margaryny
Warstwa orzechowa:
– 250-300g posiekanych orzechów włoskich
– 50g masła
– 3 łyżki miodu
– 4 łyżki cukru trzcinowego
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu
– szczypta soli
▌Przepis na: miodownik z orzechami – Etapy przygotowania:
Warstwa orzechowa: Masło z cukrami oraz miodem rozpuścić w rondelku. Dodać posiekne nożem orzechy włoskie, kakao, cynamon, szczyptę soli – smażyć kilka minut, ciągle mieszając.
Ciasto miodowe: W rondelku roztopić masło, dodać cukier i miód. Zagotować. Ostudzić. Przełożyć do miski, dodać śmietanę, mąkę, sodę i jajka. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Każdy placek piec kolejno w tej samej kwadratowej wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wym. około 24×24 cm w temperaturze 180 ˚C przez 15-20 minut. Na jeden placek wyłożyć warstwę orzechową.
Krem z kaszy manny – grysikowy: Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. Gdy zacznie wrzeć, wsypać kaszę manną. Intensywnie mieszać, by nie powstały grudki. Gotować na małym ognie przez około 3 minuty, aż zacznie wyraźnie gęstnieć. Następnie dodać podzielone na kawałki masło i dobrze rozmieszać. Odstawić.
Jeszcze ciepłym kremem przełożyć upieczone placki. Na wierch wyłożyć placek z warstwą orzechową. Ciasto z początku będzie twarde, aby zmiękło należy trzymać je przed podaniem co najmniej 1 dobę w lodówce. Miodownika najlepiej upiec na 2 dni wcześniej przed uroczystością. Najsmaczniejsze jest na 2-3 dzień.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć