Ciasta i ciasteczkaPotrawy Świąteczne

Miodownik z orzechami

Miodownik z orzechami

Ciasto miodowe przekładane kremem grysikowym – z kaszy manny z warstwą pieczonych orzechów z miodem u góry. Jest to obowiązkowy deser, który robię na święta Bożego Narodzenia. Trochę jest pracy z przygotowaniem i upieczeniem miodownika ale jest wart zachodu. Ciasto miodowe szybko znika. Rodzina je uwielbia. Polecam nie tylko na święta.

Zobacz takżeciasto biszkoptowe z karmelem.

(średniej wielkości kwadratowa blacha o wym.24x24m lub nieco większa wtedy ciasto będzie trochę niższe)

Składniki:

Ciasto miodowe:

– 3 ½ szklanki mąki

– 3 łyżki miodu

– 2 jajka

– 1 szklanka cukru

– kostka masła  (200g)

– 1 łyżeczka sody

– 1 łyżka cukru waniliowego

Krem z kaszy manny – grysikowy:

– ½ litra mleka

– 4 kopiaste łyżki kaszy manny

– ¾ szklanki cukru pudru

– 1 cukier waniliowy

– 250g masła lub kostka margaryny

Warstwa orzechowa:

– 250-300g posiekanych orzechów włoskich

– 50g masła

– 3 łyżki miodu

– 4 łyżki cukru trzcinowego

– 1 łyżka cukru waniliowego

– 2 łyżki kakao

– 1 łyżeczka mielonego cynamonu

– szczypta soli

Przepis na: miodownik z orzechami – Etapy przygotowania:

Warstwa orzechowa: Masło z cukrami oraz miodem rozpuścić w rondelku. Dodać posiekne nożem orzechy włoskie, kakao, cynamon, szczyptę soli – smażyć kilka minut, ciągle mieszając.

Ciasto miodowe: W rondelku roztopić masło, dodać cukier i miód. Zagotować. Ostudzić. Przełożyć do miski, dodać śmietanę, mąkę, sodę i jajka. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Każdy placek piec kolejno w tej samej kwadratowej wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wym. około 24×24 cm w temperaturze 180 ˚C przez 15-20 minut. Na jeden placek wyłożyć warstwę orzechową.

Krem z kaszy manny – grysikowy: Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. Gdy zacznie wrzeć, wsypać kaszę manną. Intensywnie mieszać, by nie powstały grudki. Gotować na małym ognie przez około 3 minuty, aż zacznie  wyraźnie gęstnieć. Następnie dodać podzielone na kawałki masło i dobrze rozmieszać. Odstawić.

Jeszcze ciepłym kremem przełożyć upieczone placki. Na wierch wyłożyć placek z warstwą orzechową. Ciasto z początku będzie twarde, aby zmiękło należy trzymać je przed podaniem co najmniej 1 dobę w lodówce. Miodownika najlepiej upiec na 2 dni wcześniej przed uroczystością. Najsmaczniejsze jest na 2-3 dzień.

Smacznego!

Helen G.

Miodownik z orzechami
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button