MięsaPotrawy mączne

Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki z mięsem mielonym

Pomysł na pyszne i treściwe danie. Oto naleśniki z mięsem mielonym. Świetnie smakują zarówno odsmażone z patelni albo zapieczone z żółtym serem lub polane gęstym sosem pieczarkowym. Jak kto woli. Poznaj najlepszy przepis na proste naleśniki z mięsem mielonym.

Farsz mięsny można doprawić tradycyjnie solą, pieprzem, majerankiem, mieloną słodką papryką albo tak jak ja – używając przyprawy kebab-gyros. Wariant ten serdecznie polecam. Dobrze podkreśla smak mięsa.

Naleśniki nadziewane mięsem mielonym są łatwą potrawą. To Obiad, który wyjdzie każdemu. Placki naleśnikowe można wcześniej usmażyć a później przełożyć farszem i tylko odgrzać.

Zobacz także → naleśniki po meksykańsku.

(około 14 sztuk)

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

– 2 szklanki mleka

– 2 szklanki wody

– 2 jajka

– około 3,5 szklanki mąki

– 3 łyżki oleju

– sól

Farsz mięsny:

– 500g mięsa mielonego np. z szynki, z łopatki albo mieszanego

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżka przyprawy kebab-gyros

– około 3 łyżki koncentratu pomidorowego

– cukier do smaku

Dodatkowo:

–  olej lub smalec do podsmażenia mięsa

Jak zrobić naleśniki z mięsem mielonym?

Ciasto naleśnikowe: Do miski wbić jajka, dodać mleko, wodę, mąkę oras sól do smaku. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Dodać olej. Wymieszać. Patelnię wysmarować cienko olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki już bez użycia tłuszczu. Odstawić.

Farsz mięsny: Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zaś drobno posiekać nożem. Na 2 łyżkach oleju bądź smalcu najpierw zeszklić cebulę, po czym dodać mielone mięso. Smażyć często mieszając, aż zmieni kolor na szary. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz 1 łyżką przyprawy kebab-gyros. Dodać do mięsa posiekany czosnek i koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Mięso dusić jeszcze kilka minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Na koniec farsz mięsny doprawić niewielką ilością cukru do smaku.

Usmażone naleśniki napełniać farszem i zwijać w kopertę albo w rulony. Naleśniki z mięsem mielonym podawać odsmażone na patelni. Można też je zapiec w piekarniku. Dobrze smakują z gęstym sosem pieczarkowym albo zapieczone z żółtym serem.

Smacznego!

Helen G.

Naleśniki z mięsem mielonym
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Skomentuj Królowa Karo Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button