Omlet biszkoptowy
Omlet biszkoptowy
Jest lekki i puszysty. Omlet biszkoptowy stanowi pyszną przekąskę. Sprawdzi się także na leniwe śniadanie, bądź kolację. Przyrządza się go w zaledwie parę minut. W dodatku nie wymaga za wielu składników.
Omlet możecie podać nie tylko z konfiturą jak na zdjęciach, dżemem ale również z Nutellą, z twarożkiem na słodko lub jedynie posypać cukrem pudrem. Smacznego! 🙂
Przepis pochodzi z książki Elżbiety Adamskiej „Kuchnia Polska”.
(1 porcja)
Składniki:
– 2 jajka
– 1 łyżka mąki
– 1 łyżka mleka
– 1 łyżka masła (użyłam klarowane)
– szczypta soli
– 1 cukier waniliowy (16g)
Dodatkowo:
– konfitura owocowa
– owoce do dekoracji
– bita śmietana (opcjonalnie) lub sam cukier puder
▌Jak zrobić omlet biszkoptowy?
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać w miseczce z mlekiem, mąką, solą i cukrem. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Wymieszać delikatnie łyżką. Wylać na średniej wielkości patelnię rozgrzaną masłem. Smażyć na niezbyt dużym ogniu.
Po paru minutach przewrócić omlet łopatką na drugą stronę. Podawać gorący, posmarowany ulubioną konfiturą, użyłam malinowej. Udekorować owocami i bitą śmietaną. Omlet biszkoptowy podawać na śniadanie, kolację, bądź jako słodką przekąskę:)
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
O, zjadłabym na kolację 🙂
O tak, omlet biszkoptowy jest świetny. Zwłaszcza, gdy się nie ma pomysłu na śniadanie.
Dokladnie:)Szybko i smacznie.
Niezły, chociaż pewnie trochę zbyt słodki :-P.
Świetny pomysł!