Parówki w cieście francuskim
Parówki w cieście francuskim
Ekspresowa i smaczna przekąska na ciepło. Parówki w cieście francuskim warto zaserwować podczas domowego przyjęcia. Sprawdzą się też na bardziej konkretną kolację. Najczęściej podaję parówki w cieście z trzema sosami do wyboru: ketchupem, sosem musztardowym oraz czosnkowym. Każdy może wtedy wybrać ulubiony dodatek dla siebie.
Parówki kroję na połówki i wkładam w nie wykałaczkę, by można je było wygodnie wziąć i maczać w sosie. Spiralne skręcenie ciasta francuskiego wokół parówki daje ciekawy wizualnie efekt. Zamiast parówek możecie również wykorzystać także małe kiełbaski frankfurterki. Jeśli chodzi o ciasto francuskie, to polecam świeże z lodówki. Przynajmniej można użyć go od razu po otwarciu, bez konieczności rozmrażania.
Zobacz także → kurczak w cieście francuskim (w formie apetycznych rożków).
(20-24 sztuki)
Składniki:
– 2 opakowania parówek (po 5-6 sztuk każde) np. Krakus albo Sokołów
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczką mleka
– sezam/czarnuszka albo kminek do posypania
Dodatkowo:
– ketchup do polania, sos czosnkowy lub/i sos musztardowy
▌Jak zrobić parówki w cieście francuskim?
Parówki pozbawić osłonek jeśli takowe posiadają. Każdą przekroić na pół. Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić wzdłuż na paski o grubości 1cm. Każdą parówkę owijać spiralnie ciastem aby pozostawała lekko widoczna.
Parówki kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wierzch smarować jajkiem rozbełtanym z 1 łyżeczką mleka. Posypać ulubionym ziarnem (u mnie sezam). Parówki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i zapiekać około 15-20 minut, do zarumienienia ciasta.
Parówki w cieście francuskim podawać jako przekąskę przyjęciach lub na kolację z ketchupem, sosem musztardowym albo z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Szybka przekąska 😉
Dokładnie 😉
Super, parówki w wykwintnym wydaniu 🙂
Dziękuję 🙂
Szybkie, proste- na spotkanie ze znajomymi sam raz 🙂
Uwielbiam takie przekąski z ciasta francuskiego 🙂
Ja też, to szybko się je robi 🙂
A te paróweczki przegapiłam 🙂 pięknie wyglądają i też podam na przystawkę 🙂
Polecam 🙂